Werkingssfeeronderzoek StiPP

9 september 2019

Werkingssfeeronderzoek StiPP

Veel bedrijven vragen zich af of ze verplicht onder een pensioenfonds vallen. In onderstaand artikel leg ik uit wanneer je wel en wanneer niet onder de Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (STIPP) valt. Een methode om hierachter te komen heet een werkingssfeeronderzoek StiPP

In Nederland zijn meer dan 70 pensioenfondsen, maar een systeem waaruit blijkt of je onder een pensioenfonds valt of niet bestaat (nog) niet. Dit komt onder andere doordat de materie complex is en zich lastig laat automatiseren. Een werkingssfeeronderzoek vergt tijd en vakmanschap. De tijd zit voornamelijk in het lezen van de diverse Staatscouranten het vakmanschap zit in het toetsen van verschillende pensioenfondsen. Het is soms verrassend onder welk pensioenfonds een onderneming kan vallen.

Bij StiPP zijn over het algemeen uitzendbureaus, detacheringbureaus en payrollbedrijven aangesloten.

Het pensioenfonds wordt bestuurd door vertegenwoordigers van verschillende werkgevers- werknemersorganisaties en gepensioneerden. Het gaat hierbij om vier leden namens de werkgevers, drie van de werknemers en nog een lid namens de gepensioneerden. De bestuursleden zijn afkomstig van verschillende organisaties, zoals Algemene Bond Uitzendondernemeningen (ABU), Nederlandse Bond Van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU), Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), De Unie en CNV Vakmensen

StiPP biedt een pensioenregeling volgens het beschikbare-premiesysteem aan. Het beschikbare-premiesysteem is een vorm van sparen voor een pensioen waarbij onder andere het beleggingsrisico voor de werknemer is. Het tegenovergestelde hiervan is het uitkeringssysteem ( Engels: defined benefit) oftewel salaris-diensttijdssysteem, daar neemt het pensioenfonds de risico’s voor zijn rekening.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

  

Verplichtstelling

Alle werkgevers in de uitzend-, detacherings- en/of payrollbranche in Nederland zijn verplicht zich aan te sluiten bij StiPP.

Werkingssfeeronderzoek

Weet je niet zeker of je jouw onderneming moet aansluiten bij StiPP, dan adviseren we om z.s.m. een werkingssfeeronderzoek StiPP uit te laten voeren. Het kan ontzettend veel geld kosten wanneer een onderneming niet bij het goede pensioenfonds zit.

Een werkingssfeeronderzoek draait om de persoonlijke werksfeer en de materiele werksfeer van de organisatie. Bij de materiele werkingssfeer wordt er gekeken naar wat de producten of grondstoffen waar de onderneming mee werkt. De personele werkingssfeer wordt bepaald door de activiteiten die de werknemers binnen de onderneming uitvoeren.

Een voorbeeld:

Stel, er is een onderneming met 10 werknemers in dienst, de totale loonsom bedraagt € 500.000 (we houden het eenvoudig en we gaan er daarom van uit dat dit ook in de afgelopen jaren zo was). Door activiteiten van de onderneming vallen zij onder de Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP). De werkgever heeft zijn medewerkers echter niet aangemeld, hij heeft een pensioenregeling die wordt uitgevoerd door een verzekeraar.

De premie bij dit fonds bedraagt 12% van de loonsom. Van die 12% betaalt de werkgever maximaal 1/3, dit kan dus oplopen naar 4%. Een werknemer van het pensioenfonds constateert dat de onderneming zich 5 jaar geleden al bij het StiPP aan had moeten sluiten. Het pensioenfonds stelt nu dat de betreffende onderneming zijn medewerkers alsnog met terugwerkende kracht van 5 jaar moet aanmelden. Het pensioenfonds staat hierin volledig in zijn recht! Voor de onderneming betekent dit: alsnog afdragen van premies aan het StiPP: 5 jaar x 12% x € 500.000 = € 300.000;

De onderneming heeft deze 5 jaar ten onrechte premie betaalt aan de verzekeraar. Er ontstaat een discussie, want de verzekeraar neemt naar alle waarschijnlijk het standpunt in dat hij veel risico heeft gelopen.

De betreffende onderneming zit al een tijdje in zwaar weer, nu komt het pensioenfonds ook nog om de hoek kijken. Er zit voor de onderneming niks anders op dan een faillissement aan te vragen…

Goed geïnformeerd

Om hoge kosten te voorkomen is het dus belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over of jouw organisatie onder een pensioenfonds valt. Wij helpen je graag met een werkingssfeeronderzoek StiPP en het uit zoeken of jouw organisatie onder het pensioenfonds valt of niet. Klik hier om contact met ons op te nemen.

[optin title=”Meer informatie over wat wij voor je kunnen doen?” border=”true” text=”Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!” buttontext=”Vraag gratis adviesgesprek aan” leadlist=”72424″ successMessage=”Uw bericht is verzonden!” errorMessage=”Mislukt. Probeer het nog eens opnieuw.” invalidEmailMessage=”Uw e-mailadres is niet correct. ” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2016/11/Accountant-2.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false” id=”13837″]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.