Waarom pensioen opbouwen als ondernemer?

9 september 2019

Vijf goede redenen om pensioen op te bouwen.

Waarom zou je pensioen opbouwen? Is de AOW niet voldoende..? Of is het oude pensioen dat je ooit bij je vorige werkgever(s) hebt opgebouwd niet voldoende?  In dit artikel leggen we uit waarom pensioen opbouwen een goed idee is.

Als ik aan een ondernemer vraag hoeveel pensioen hij wil dan kijkt hij mij met grote ogen aan. Dit is een lastige vraag en het antwoord is ook lastig te geven. Maar als ik dan doorvraag komt er vaak uit dat de ondernemer in kwestie, als hij stopt met werken, niet wil inleveren op zijn levensstandaard.

Levensstandaard daar gaat het om!

Het gaat er dus om dat je jouw levensstandaard kunt behouden, als je stopt met werken.

Nu op vakantie naar Italië, …. straks ook

Nu boodschappen doen bij AH …. straks ook

Nu sporten bij een sportclub …. straks ook

Nu golfen, zeilen of zweefvliegen ….  straks ook.. enzovoort

Waarom pensioen opbouwen

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

AOW is de basis

Iedereen die in Nederland woont of belasting betaalt heeft recht op AOW. Nu is de AOW ongeveer €11.000 per persoon bruto per jaar voor gehuwden. Deze gehuwden krijgen dit bedrag dus twee maal. Alleenstaanden ontvangen na de AOW gerechtigde leeftijd ongeveer €15.000 bruto per jaar.

Spreken deze bedragen je aan en vind je dat de AOW voldoende is om jouw levensstandaard te handhaven, dan hoef je niet verder te lezen. Je hebt dan immers geen probleem!

Wil je meer inkomen dan de AOW?

Dan komen er nu vijf redenen waarom pensioen opbouwen zin heeft.

1. Van druppelen word je nat

Door iedere maand iets opzij te zetten, krijg je na jaren een grote som geld terug. Dit zit niet zozeer in de inleg, maar wel in de rente op rente of nog beter rendement op rendement.

Het achtste wereldwonder

Toen aan Albert Einstein (1879 – 1955) gevraagd werd wat hij beschouwde als het achtste wereldwonder, antwoordde hij samengestelde rente. Samengestelde rente kan ook wel het rente-op-rente effect worden genoemd en het kan worden vergeleken met een sneeuwbaleffect. Dit sneeuwbaleffect kan je vermogen gigantisch en exponentieel laten toenemen, 

2. Fiscaal voordeel

Door te sparen voor later kun je als ondernemer gebruik maken van fiscale voordelen.

Zo is er de FOR

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je jaarlijks een deel van de winst reserveren voor je oudedagsvoorziening. Dat gereserveerde deel heet de oudedagsreserve. Het vormen van een oudedagsreserve betekent niet dat je daadwerkelijk geld opzij zet, het is een reservering van een deel van de winst. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst. Dit levert je dus op de korte termijn belastingvoordeel op.

Persoonlijk ben ik geen voorstander van deze fiscaal vriendelijke vorm omdat het een papieren tijger is. Je creëert een schuld aan jezelf! Ook bij overlijden moet er afgerekend worden met de fiscus

Lijfrente

Met deze vorm spaar je voor later met fiscaal voordeel. Dat betekent dat je nu fiscaal voordeel hebt, maar later (na AOW datum) moet je natuurlijk wel belasting betalen. Met andere woorden, je trekt nu af tegen een hoog tarief. Later -in de uitkeringsfase- zit je in een lager tarief. Ook valt het gespaarde geld niet onder de vermogensrendementsheffing.

3. Meer geld = meer vrijheid

Wanneer je spaart voor later hoef je natuurlijk niet eerder te stoppen met werken. Maar het kan wel! Je creëert dan voor jezelf de vrijheid om eerder te stoppen met werken.

4. Pensioen is niet alleen voor later

Pensioen is ook nabestaandenpensioen, dus geld voor jouw gezin als jij er niet meer bent.

Pensioen is ook arbeidsongeschiktheidspensioen, veelal opgelost door een AOV of broodfonds, wij vergelijken alle opties en komen met een onafhankelijk advies…

5. De AOW leeftijd loopt op

Als je de baan van je leven hebt, werk je lekker door tot je 72ste, maar veel mensen willen toch iets eerder stoppen. Door te sparen voor later maak je dit voor jezelf mogelijk.

[optin title=”Overtuigd waarom pensioen opbouwen zinvol is?” border=”true” text=”Wij helpen je graag verder met de verschillende mogelijkheden, laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op” buttontext=”Vraag een gratis adviesgesprek aan” successMessage=”Bericht is succesvol verzonden” errorMessage=”Bericht versturen mislukt. Probeer het opnieuw” invalidEmailMessage=”E-mailadres is niet geldig” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2019/05/Paul-armen-wijd-2.jpg” collectfirstname=”true” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.