Wat is pensioengrondslag

17 september 2019

In deze video krijg je uitleg over de Pensioengrondslag.

Mijn naam is Marcel Wallage en ik vertel jou in deze, 1 minuut durende, video alles over de pensioengrondslag.

Uitleg over pensioengrondslag

Het pensioen bouw je op over een gedeelte van jouw loon. Je bouwt dus geen pensioen op over het gehele salaris. Pensioengrondslag is het gedeelte van het loon waarover je wel pensioen opbouwt.
De overheid houdt rekening met de AOW. De AOW-franchise is een drempelbedrag. Over dit gedeelte van je salaris mag je geen pensioen opbouwen, je krijgt immers al AOW. Het bedrag wordt in mindering gebracht met jouw loon en over dit resultaat bouw je je pensioen op.

De pensioengrondslag wordt berekend door de franchise van het salaris af te halen. Een voorbeeld zie je hieronder weergegeven.

Salaris
Franchise

————
Pensioengrondslag

De AOW-franchise

Het bedrag dat van jouw loon wordt afgetrokken noemen we de AOW-franchise. De AOW-franchise verandert ieder jaar. Over het algemeen wordt deze jaarlijks met een klein bedrag verhoogd.

Naast de jaarlijkse aanpassing van de AOW-franchise, is deze niet gelijk voor iedere branche. Jouw pensioenadviseur kan jou het beste vertellen wat de huidige AOW-franchise is voor jouw branche.

Voorbeeld:

Je salaris is vierendertigduizend euro en de franchise is veertienduizend euro, dan is de pensioengrondslag twintigduizend euro.

€34.000,-
€14.000,-

————
€20.000,-

Over deze twintigduizend euro bouw je pensioen op en dat noemen we de pensioengrondslag.

Meer weten over pensioengrondslag?

Heb je hier nog vragen over? Wij helpen graag. Je kunt contact met ons opnemen via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact op.

Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend.

Vraag een gratis gesprek aan

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

BEKIJK ALLE VIDEO'S