Vervroegd pensioen

13 augustus 2019

Een lekker vooruitzicht, eerder met pensioen gaan dan op de aangewezen leeftijd. Vergeet alleen niet dat je dan een flinke reserve nodig hebt. Wat komt er allemaal kijken bij deze situatie? Wij geven je graag een aantal aanwijzingen als je plant om het vervroegd pensioen te realiseren.

Vervroegd pensioen

Photo courtesy of h.koppdelaney(CC No Derivatives)

Fiscale aantrekkelijkheid

Voorheen was het financieel aantrekkelijk om met vervroegd pensioen te gaan. Er waren bijvoorbeeld regelingen zoals de VUT- en prepensioenregelingen. Deze regelingen waren fiscaal aantrekkelijk. Het komt er op neer dat je zelf extra pensioen op moet bouwen wanneer je met vervroegd pensioen wilt gaan. Dit kan bijvoorbeeld bij een bankspaarrekening of een lijfrentepolis. De voorwaarde hierbij is wel dat je de vorige jaren weinig tot geen pensioen opgebouwd heeft. (we mogen tot 7 jaar teruggaan)

Zelf pensioen opbouwen

Wanneer je besluit om zelf vermogen op te bouwen, krijg je wel te maken met een vermogensheffing. De grenzen liggen rond de €22.000 voor alleenstaanden en € 44.000 voor gehuwden. Boven deze grens zul je vermogensrendementsheffing moeten betalen. Deze te betalen rente bedraagt ongeveer 1,2%.

Veel mensen weten niet hoeveel pensioen er wordt opgebouwd. Er zijn vaak fondsen zoals het ABP die dit automatisch voor je doen. Maar als je bijvoorbeeld ondernemer bent, bouw je geen pensioen op! Voor specifieke informatie kan je ons bellen. Je kunt ook eens kijken op de site van de belastingdienst.

Het is te simpel voor woorden, maar ieder jaar dat je eerder stopt met werken, heb je een netto jaarinkomen nodig.

Stel jouw inkomen is nu €35.000 bruto per jaar inclusief vakantiegeld. Netto houd je hieraan over ongeveer €23.000. Je wilt drie jaar eerder stoppen, dan heb je €69.000 nodig.

Spaarrekening of spaardeposito

Een gewone spaarrekening is ook een optie. Hierbij is het voordeel dat geld op elk moment opgenomen en gestort kan worden. Een alternatief hiervoor is een spaardeposito. De uiteindelijke rente hierover is vaak hoger. Bij een spaardeposito zet je een bepaald bedrag vast voor een bepaalde looptijd. Aan het eind van de looptijd komt dit geld vrij, uiteraard is dit de datum van jouw geplande vervroegde pensioendatum.

Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Is beleggen een optie?

Je kunt natuurlijk ook geld beleggen naast jouw reguliere pensioen. Neem hierbij alleen wel de risico’s in acht. Voor meer informatie over risico en rendement, klik hier

Hoeveel moet je nou inleggen om dit doel te bereiken? Dit hangt af van jouw risicoprofiel. Dit risicoprofiel bepaalt welke risico’s je wilt en kan lopen. Het spreekt voor zich dat jonge mensen met een lange beleggingshorizon vaak een hoger risicoprofiel hebben dan iemand die volgend jaar met pensioen gaat. Met een matig tot veilig profiel is een rendement op lange termijn mogelijk van 5%. In onderstaande tabel geven we aan welk bedrag de inleg (per maand) moet zijn.

Vervroegd met pensioen

[optin title=”Wil jij ook vervroegd pensioen?” text=”Laat jouw telefoonnummer en e-mailadres achter en wij nemen contact met je op!” buttontext=”Gratis gesprek” successMessage=”Message has been submitted successfully.” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” border=”false” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.