Val ik onder een pensioenfonds?

22 mei 2019

Veel bedrijven vragen zich af of ze verplicht onder een pensioenfonds vallen. In onderstaand artikel leg ik uit wanneer je wel en wanneer je niet onder een pensioenfonds valt.

Misvattingen:

Accountant

Mijn accountant zegt dat ik niet onder een pensioenfonds val. Accountants bepalen niet of je onder een pensioenfonds valt of niet. Dit is en blijft een eigen verantwoordelijkheid van het bedrijf.

Niet aangemeld

Ik ben niet aangemeld dus ik zit in de “vrije sector” Dat is ook fout! Het kan zijn dat je niet bent aangemeld en dat je momenteel onder de radar van het pensioenfonds zit. Zodra het pensioenfonds je in beeld krijgt ben je de klos. Ze gaan dan pensioenpremies innen vanaf het eerste moment dat je personeel in dienst hebt genomen. Dat kan dus erg veel geld gaan kosten! (En leidt soms tot faillissementen)

Omzet

Mijn omzet is te laag om in het pensioenfonds te vallen. De omzet is lang niet altijd bepalend of je in het pensioenfonds hoort of niet. Wat dan wel….? Hieronder meer.

Of je onder een pensioenfonds valt staat gepubliceerd in de staatscourant.

Het is immers een CAO en dat is dwingend recht. Dat wil zeggen dat het een verplichtstelling is voor iedereen die in Nederland zijn  of haar bedrijf heeft gevestigd.

In deze staatscourant staan de insluitings- en uitsluitingscriteria. Aan de hand van deze in- en uitsluitingscriteria val je in of buiten het pensioenfonds.

Neem geen risico, neem contact met ons op!

Het gaat daarbij vaak om twee begrippen:

1. Materiële werkingssfeer

Hiermee bedoelen we wat het bedrijf zoal doet. M.a.w. welke werkzaamheden verricht het bedrijf als geheel?

2. Persoonlijke werkingssfeer

Hiermee bedoelen we de werkzaamheden die individuen of groepen werknemers doen.

Ook omzet is vaak een factor die meedoet in deze criteria. Als 95% van de omzet van het bedrijf uit een groothandel komt en 5%  van de omzet komt uit werkzaamheden die onder de metaal vallen, dan hoort het bedrijf gewoon bij de groothandel. Dit is allemaal na te lezen in de diverse publicaties van de staatcourant.

Geen zin, tijd of capaciteit om dit uit te zoeken?

Doe de BPF (Bedrijfs Pensioen Fonds) check.

Wij zoeken voor u uit hoe het echt zit. Geen wazige verhalen maar degelijk onderzoek met een fraai rapport.

[optin title=”Ik wil weten hoe het zit! Doe de check…” border=”true” text=”Val ik onder een pensioenfonds of niet?” buttontext=”Vraag een gratis gesprek aan” successMessage=”Message has been submitted successfully.” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2017/10/28863608_xxl.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Dit rapport komt tot stand na drie activiteiten:

1. Een bedrijfsbezoek.

We bezoeken uw bedrijf en lopen de diverse afdelingen door. Daarbij beschrijven we uw werkzaamheden in de materiele werkingssfeer en de persoonlijke werkingssfeer. Daarbij maken we foto’s om e.e.a. te verduidelijken waar nodig. We analyseren uw jaarcijfers in de context van de cao verplichtstellingen.

2. We lezen uw website

Ook op uw website staat vermeld wat u zoal doet. Vaak wijkt dit enigszins af van de werkelijkheid. Wij controleren en stemmen af wat wenselijk is.

3. Wij lezen de KvK stukken

Ook in deze stukken is het belangrijk dat de juiste werkzaamheden vermeld staan. Op basis van de drie bovenstaande zaken scannen we de diverse pensioenfondsen of je er eventueel onder valt of niet.

Onder een pensioenfonds

Photo courtesy of FaceMePLS(CC Attribution)

Een case: Het IT bedrijf

Een bekend IT bedrijf uit de regio heeft 22 man in dienst. Ze zijn er van overtuigd dat ze niet onder een pensioenfonds vallen. Ze hebben een aantal personeelsleden bij grote bedrijven gestationeerd, omdat er zoveel werk is dat deze mensen hun 8 uur beter bij het bedrijf kunnen doorbrengen dan op het hoofdkantoor. De werkzaamheden van deze mensen worden ingepland door de technische dienst en facilitaire zaken.

Op een dag werden ze aangeschreven door het pensioenfonds van de ABU deze vonden dat de IT organisatie aan het uitzenden was. Dit is een langslepende rechtszaak geworden waarin de ABU in het gelijk gesteld werd. De IT onderneming moest jarenlange pensioenpremies gaan betalen aan de ABU.

Zeker weten dat jouw dat niet gebeurt….? Neem contact met ons op via 088-9000900 of klik op de onderstaande button.

Neem contact met op!

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.