PPI pensioen

17 april 2019

Wat is een PPI

PPI pensioen is geen product! Een PPI is een premie pensioeninstelling een soort verzekeraar dus…. PPI valt niet onder de pensioen wetgeving maar onder de WFT wetgeving.

Voor 2011 kon je een collectief pensioen alleen maar onderbrengen bij een verzekeraar. Door de Europese wet en regelgeving is het ontstaan van de PPI een feit. Het doel van een PPI is om meer efficiency, lagere kosten en een betere beleggingspropositie te maken voor de deelnemers.

Een PPI pensioen legt zich toe op de uitvoering van collectieve beschikbare premieregelingen (‘defined contribution’) in de tweede pijler. Collectieve beschikbare premieregelingen hebben als kenmerk dat de pensioenuitkering mede afhankelijk is van het resultaat van de beleggingen. De PPI biedt de mogelijkheid om in de toekomst pensioenregelingen over de grenzen uit te voeren. Voor bedrijven met vestigingen in meerdere landen biedt dit de mogelijkheid om de uitvoering te centraliseren, optimaliseren en de kosten te verlagen.

Tegenwoordig zijn er een stuk of 10 PPI’s in Nederland.

Lees meer over collectief pensioen

Voordelen van een PPI pensioen

Bij een PPI is er minder regulering dan bij een middelloon of eindloon regeling, er is geen risicodragend vehikel en dus is een PPI veel flexibeler dan de eerder genoemde regelingen.

Bij een PPI is er geen paritair bestuur nodig. Bij pensioenfondsen is er een vertegenwoordiging nodig van zowel werkgevers als werknemers die in het bestuur moeten zitten. Een PPI valt niet onder de pensioen wetgeving maar onder de WFT wetgeving, dus simpelere (=goedkopere! ) aansturing.

Er is geen verplichte solidariteit. Iedereen heeft zijn eigen (beleggings) rekening. Vaak zijn deze met een dashboard 24/7 inzichtelijk voor het personeelslid. Je ziet dan niet alleen het saldo, maar ook het te bereiken kapitaal en hoeveel pensioen dit oplevert.

Door deze tools kun je dagelijks je beleggingen volgen, pensioen is lange termijn.  Een (licht) negatief jaar is niet erg, zo zullen er nog wel een paar volgen. Maar er zullen ook jaren komen waar het een stuk beter gaat.

Op wel rendement kun je rekenen?

Dit is helemaal afhankelijk van je risicoprofiel en je beleggingskeuze. Iedere PPI heeft life cycles.

Dit is een beleggingsmethodiek waar er steeds veiliger belegd wordt naarmate je ouder wordt. Het kan niet zo zijn dat je pensioengeld vlak voor pensioendatum verdampt is…

Je hebt een aantal soorten lifecycles, defensief neutraal en offensief.

Je mag met een PPI buiten je eigen domein, dit betekent dat je dus ook in het buitenland kan opereren. Maar let op…het buitenland mag ook in Nederland opereren.!

Lees meer over rendement

Nadelen van een PPI pensioen

Een PPI heeft een beperkte scope. Er mogen geen biometrische risico’s gedragen worden. Dit betekent dat er geen nabestaandenpensioen, geen premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en geen arbeidsongeschiktheidspensioen aangeboden mag worden. En dat is voor een pensioenregeling natuurlijk niet acceptabel. Daarom zijn er samenwerkingsvormen gevonden met verzekeraars, die deze risico’s voor de deelnemers aan de PPI overnemen. Natuurlijk tegen betaling van premie. In de praktijk werkt een PPI dus altijd samen met één of meerdere verzekeraars en verzorgt zelf alleen de pensioenopbouw. Gelukkig is het meestal zo geregeld dat de deelnemer er geen last van heeft dat meerdere partijen betrokken zijn bij zijn pensioenregeling. Hij ontvangt meestal één Uniform Pensioenoverzicht en ziet in zijn online polisoverzicht ook bijvoorbeeld zijn verzekerde nabestaandenpensioen staan.

N.B. PPI mag ook geen garanties afgeven.

Er is maar één vorm.

Dit is de beschikbare premie variant. Voor een middelloon regeling moet u dus niet bij een PPI zijn.

 

Voor wie is het interessant?

PPI pensioen is interessant voor iedereen die nu (vrijwillig) bij een verzekeraar of pensioenfonds zit. Doordat een PPI pensioen veel transparanter functioneert met een simpelere administratie, is er vaak sprake van meer rendement. Daar waar er pensioentekorten zijn opgebouwd kan je deze met een PPI pensioen mogelijk inlopen. 

[optin title=”Yeah! PPI, dat is goed nieuws” border=”true” text=”Minder kosten meer pensioen…graag ontvang ik meer informatie” buttontext=”Verstuur” successMessage=”Message has been submitted successfully.” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2016/11/34210194_xl.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Heb jij ook interesse in het regelen van jouw PPI pensioen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen jou graag om jouw PPI pensioen te regelen. Wacht niet te lang, hoe langer je wacht, des te minder tijd heb je om pensioen over op te bouwen. Je kan ons tijdens kantooruren bereiken op 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contact pagina en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. 

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig voor onze kosten is?

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.