Pensioentip, kosten beleggingsfondsen

5 januari 2018

Haal je optimaal rendement uit je pensioengeld? Een fonds mag nooit meer kosten dan 1% van het (belegd)vermogen.Als u een loodgieter belt om uw gootsteen te ontstoppen, dan weet u wat hij of zij kost. Na afloop van de klus krijgt u een rekening, die u vervolgens contant, met een cheque of via de bank betaalt. Beleggingsfondsen werken anders. U ziet geen rekening voor de diensten van de fondsbeheerder. De kosten worden vanuit uw beleggingen betaald, en hebben directe invloed op de rendementen. Omdat kosten op deze indirecte manier in rekening worden gebracht, hebben veel beleggers hier weinig oog voor.

Lees meer over sparen of beleggen

Beheerskosten beleggingsfondsen

Deze staan vermeld in de prospectus en jaarverslag van het fonds. De beheerskosten zijn een zeer belangrijk gegeven voor een fondsbelegger. Als een fonds een beheervergoeding vraag van 1.25% en het fonds heeft EUR 200 miljoen aan belegd vermogen, dan krijgt de fondsaanbieder EUR 2.5 miljoen alsvergoeding. De beheersvergoeding bestaat uit een aantal componenten. De grootste component is meestal de management fee, welke een vergoeding is voor het management van de portefeuille. Daarnaast worden administratieve kosten in rekening gebracht, welke de kosten moeten dekken van het verzenden van prospectussen, jaarverslagen en rekeningafschriften. Ook de distributievergoeding en de marketingkosten kunnen onderdeel uitmaken van de beheerskosten.In Nederland worden de beheerkosten vaak gebrekkig uitgesplitst en is het is niet duidelijk wat er wel en niet onder valt. Sommige fondsen brengen bijvoorbeeld de kosten van oprichting in één keer in rekening, andere fondsen schrijven die af in vijf jaar. In jaarverslagen was daar vaak weinig of niets over te vinden. Inmiddels is de regelgeving aangescherpt.

kosten beleggingsfondsen

Transactiekosten

Ook een beleggingsfonds maakt kosten bij de aan- en verkoop van aandelen en obligaties. Soms worden die kosten verrekend met de koers waarvoor de transactie wordt gesloten en krijgt het fonds er dus geen aparte rekening voor. De transactiekosten worden zelden vermeld in jaarverslagen van Nederlandse fondsen.

Rente-uitgaven

Als een fonds geld leent om aandelen te kopen, of het heeft een plotselinge uitstroom terwijl de portefeuille in stand wordt gehouden, moet het rente betalen. Deze kosten drukken eveneens op het rendement. Zo blijkt dus maar weer, je hebt dus nooit alle kosten van beleggen in eigen hand.

Waarom PensioenVizier raadplegen?

Wij bieden je een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan, op deze manier leren we elkaar goed kennen. Vervolgens gaan we met deze kennis aan de slag om een passend advies voor je te schrijven. Al onze adviezen worden door onze medewerkers aangepast aan jouw wensen. Daarnaast wordt dat advies een keer per jaar persoonlijk met je besproken. Dit kan bij ons op het kantoor, maar we komen ook graag bij je op bezoek.

PensioenVizier is niet voor iedereen

Mocht je nog vragen hebben, bel gerust 088-9000900 of ga naar onze contactpagina.

[optin title=”Meer informatie over wat wij voor je kunnen doen?” border=”true” text=”Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!” buttontext=”Verstuur” leadlist=”72424″ successMessage=”Uw bericht is verzonden!” errorMessage=”Mislukt. Probeer het nog eens opnieuw.” invalidEmailMessage=”Uw e-mailadres is niet correct. ” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2016/11/Accountant-2.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false” id=”13837″]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.