Pensioenschade bij ontslag – Wat is dat nou eigenlijk?

19 april 2019

Pensioenschade bij ontslag is in het kort de schade die iemand oploopt aan zijn of haar pensioen omdat hij of zij is ontslagen.

Pensioenschade kan een behoorlijke impact hebben op iemands leven, er valt immers een gedeelte van je pensioen weg. Je bouwt vaak geen pensioen meer op via je werkgever, wat er voor kan zorgen dat je later uiteindelijk een te laag pensioen ontvangt. De dromen die je had voor na je pensioen, bijvoorbeeld om te gaan reizen, te investeren in je favoriete voetbalclub, een duurzaam huis te bouwen of leuke uitstapjes te maken met uw kleinkinderen, gaan dan een stuk moeizamer, omdat je simpelweg niet genoeg pensioen hebt. 

Wil je meer informatie over je pensioen?

Toch zijn er een aantal manieren om de pensioenschade zo veel mogelijk te beperken. Hieronder een aantal voorbeelden:

1. Bijsparen

Je kunt bijsparen door bijvoorbeeld een bancaire lijfrenterekening te openen bij je bank en elke maand er een bepaald bedrag naar over te maken. Dit is een manier om je te verzekeren van een extra inkomen op een bepaald moment. Je bouwt eerst de rekening op door geld te sparen, na AOW gerechtigde leeftijd kan het geld worden uitgekeerd.  Voordeel van een bancaire lijfrente is dat deze fiscaal aftrekbaar is en bij eventueel overlijden valt de waarde in het nalatenschap. Daarnaast is het mogelijk om de lijfrenteverzekering in vijf of tien jaar uit te keren.

2. Beleggen

Een andere manier om je pensioenschade te beperken is door slim te beleggen. Dit kan bijvoorbeeld door het kopen van aandelen, en ze later te verkopen met winst. Je hebt met beleggen meer risico om je geld te verliezen dan via het sparen bij een bank, maar je hebt ook kans op een hoger rendement. Er horen risico’s bij beleggen, dus zorg er voor dat je je in beleggen verdiept, of een professional inschakelt voordat je er mee begint.

3. Nieuw dienstverband met pensioenregeling

Een goeie optie om je pensioenschade te verminderen is om ergens anders te beginnen te werken waar je een pensioenregeling krijgt. Als je een zelfde baan vindt, in dezelfde branche, is de kans groot dat je je pensioenschade (erg) kunt beperken. Als je een nieuwe baan krijgt in een andere branche, dan is de kans groot dat je werkgever een andere pensioenuitvoerder heeft. Je oude pensioen verdwijnt dan niet, maar is niet meer actief. Je betaalt er geen premie meer voor. Soms is het aan te raden de verschillende pensioenpotjes samen te voegen. Laat je hier goed over adviseren.

pensioenschade

4. Later met pensioen

Wanneer je opnieuw in dienstverband bent, kan je er voor kiezen om later met pensioen te gaan, om op die manier je pensioenschade te beperken. Als bepaalde werkzaamheden te zwaar worden omdat je verouderd, kan je wellicht vrijstelling vragen voor deze activiteiten. Hierdoor blijf je toch in dienstverband en blijf je pensioen opbouwen. Dit heet deelpensioen. Voordelen hiervan zijn bijvoorbeeld dat je in contact blijft met je collega’s, meer vrije tijd hebt, maar tegelijkertijd nog steeds productief bezig bent. Het neemt de werkdruk weg van de laatste jaren voordat je met pensioen gaat, en je kunt langzaam wennen aan een nieuwe fase van uw leven.

5. Hypotheek sneller afbetalen

Je kan je hypotheek sneller afbetalen door meer geld per maand af te lossen. Hierdoor gaan uiteindelijk je maandelijkse lasten naar beneden. Als je hypotheekschuld daalt, betaal je automatisch minder rente. Met het geld wat je overhoudt, zou je dan bijvoorbeeld kunnen gaan sparen of beleggen.

[optin title=”We berekenen het graag voor je…” border=”true” text=”Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!” buttontext=”Verstuur” leadlist=”72424″ successMessage=”Uw bericht is verzonden!” errorMessage=”Mislukt. Probeer het nog eens opnieuw.” invalidEmailMessage=”Uw e-mailadres is niet correct. ” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2016/11/Accountant-2.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false” id=”13837″]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.