Pensioengat ondernemer

4 juli 2019

Veel ondernemers zijn lekker bezig met ondernemen. Dat is goed, daar zit immers je kracht!

Pensioen wordt zeker in de eerste jaren achterwege gelaten. Dat kan later toch ook wel? Inderdaad, maar wanneer is later?

Er staat geen druk achter. Niemand helpt je eraan herinneren en van uitstel komt vaak afstel.

Toch is er dan een moment dat je denkt: “ laat ik eens op internet zoeken wat ik aan mijn pensioengat kan doen”.

Wij gaan je helpen en we hebben goed nieuws.

Je hebt geen pensioengat ondernemer!

Je hebt immers pas een pensioengat als je meer pensioen wilt dan je hebt… Naar ons idee gaat pensioen over levensstandaard nu en levensstandaard later. De meeste ondernemers willen dezelfde levensstandaard voor en na pensioendatum.

Vaststellen van je huidige levensstandaard

Kijk hoeveel er NETTO binnenkomt. Dus jouw inkomen als ondernemer plus het inkomen van je partner.

Samen zorgt dat voor een netto besteedbaar inkomen per maand. Trek daar je maandelijkse spaarstorting van af. Je hebt dan je levensstandaard te pakken.

Nu kijk je op de overzichten van www.mijnpensioenoverzicht.nl  hier staat wat je netto per maand kunt verwachten aan inkomsten. Is er een groot verschil tussen de eerste berekening  en de uitkomst van de tweede berekening bel ons dan op. Samen zoeken we naar oplossingen

Wat kun je doen om een pensioengat ondernemer te vermijden?

Neem hier direct contact met ons op

Begin vroeg

Je kunt beter op jonge leeftijd beginnen met sparen. Zo vergroot je je inleg maar ook het rendement op die inleg. Je hebt immers rendement op rendement en dat loopt behoorlijk op.

Bij 3% rendement over 40 jaar gaat je eerste inleg 3,26 keer over de kop.

Bij 4% rendement over 40 jaar gaat je eerste inleg 4,80 keer over de kop.

Bij 5% rendement over 40 jaar gaat je eerste inleg 7,04 keer over de kop.

De eerste inleg is dus de belangrijkste inleg, de laatste inleg is het minst van invloed op jouw pensioen.

Ga niet scheiden

Bij scheiden is er een wet die gaat over de verdeling van het pensioen bij echtscheiding. Deze wet heet Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WVPS).

In deze wet is vastgelegd dat de partners wederzijds recht hebben op de helft van het pensioen van de ander wat is opgebouwd tijdens de huwelijkse periode. Jij hebt dus recht op de helft van het pensioen van jouw ex partner, maar de ex partner heeft recht op de helft van jouw pensioen.

Bij echtscheiding kun je hiervan afzien, maar dat moet dan wel in het echtscheidingsconvenant staan.

Pensioengat ondernemer

Benut je fiscale ruimte

De fiscus stimuleert je om pensioen op te bouwen. Je mag als ondernemer 7 jaar terug rekenen om fiscaal gunstig af te storten naar een lijfrente. Een lijfrente is een beleggings- of bankrekening met een clausule waarin staat dat deze na de AOW leeftijd tot uitkering gaat komen. Voor die tijd kun je er dus niet bij op straffe van hoge fiscale boetes.

Indien je deze fiscale ruimte benut is de inleg volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat de fiscus tot 51,95% kan meebetalen aan de opbouw van jouw  pensioen. We maken graag dit soort berekeningen voor jou.

add text
add text
×

Stop niet eerder met werken

Als je eerder stopt met werken  kost het op twee manieren geld, je bouwt niet meer op en je begint eerder met het opmaken van je reserves. Het tegenovergestelde is ook waar.  Als je langer doorwerkt verbeter je jouw pensioen aanzienlijk.

Bekijk hier ons pensioenboek
add text
add text
×

Trouw niet met een veel jongere partner

Indien je met een veel jongere partner trouwt dan krijgt je partner ook veel later AOW. Dit noemen we een AOW gat. De AOW bedraagt ongeveer €11.000 per persoon. Dat is toch een kleine €1.000 per maand wat je mist.

[optin title=”Pensioengat ondernemer” border=”true” text=”Heb jij een pensioengat of toch niet? Wij berekenen het” buttontext=”Vraag een gratis gesprek aan” successMessage=”Message has been submitted successfully.” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2019/02/Team-PensioenVizier.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.