Pensioen voor collectief

19 april 2019

Heb jij ook moeite met het vinden van nieuw (goed) personeel?

Vind je het lastig om de kanjers binnen jouw bedrijf vast te houden?

Is er een calamiteit gebeurd en was het gebrek aan een goede pensioenregeling een klap na..?

Dan is pensioen voor collectief de oplossing.

Toch is pensioen onbelangrijk! Behalve op een aantal momenten

In dienst treden: 

Bij in diensttreden is pensioen altijd een onderwerp van gesprek.

Hebben jullie een pensioen regeling?

Is deze net zo goed als mijn oude pensioenregeling?

Hoeveel moet ik bijdragen aan deze regeling?

Zo maar een paar vragen die de aankomende medewerker zou kunnen stellen…dus hoe aantrekkelijk ben jij als werkgever voor nieuw personeel..?

FAQ collectieve pensioenregeling

Bij uitdienst treden:

Wat voor pensioen heb ik nu? Is mijn pensioen straks wel even goed? Naar ons idee is goede pensioencommunicatie cruciaal, ieder jaar weer. Zo blijft de retentie van personeel optimaal.

Neem contact met ons op

If the shit hits the fan, ook dan is pensioen voor collectief belangrijk

Bij overlijden, of langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid komt een goede pensioenregeling van pas. Het leed is vaak niet te verzachten, maar door een goed pensioenvangnet is de financiële schade geminimaliseerd. Werkgeverspensioen of pensioen voor collectief zorgt voor de nodige dekking. Je moet er niet aan denken om in financiële problemen te komen, wanneer je ziek bent.

Pensioen voor collectief

Doen!

Er zijn een hoop redenen te verzinnen waarom je een pensioen voor collectief zou moeten doen.

Pensioen voor collectief is een goede arbeidsvoorwaarde. Mits deze goed gecommuniceerd wordt.

Een van de voordelen is dat iedereen geaccepteerd wordt dus geen medische keuringen voor personeel. Iedereen krijgt een nabestaandenpensioen en iedereen krijgt premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid.

De baas betaalt mee! Er is geen enkele andere oudedagsvoorziening waar de baas meebetaalt. Afhankelijk van de gulheid van de baas bedraagt deze bijdrage vaak 50% (of meer..). Voor de baas is deze bijdrage aftrekbaar van de winst. Er wordt dus geen vennootschapsbelasting of dividendbelasting over  afgedragen. Bovendien zorgt de totale pensioenpremie ervoor dat de sociale verzekeringspremies dalen. Extra voordeel voor de baas dus!

Er is natuurlijk ook fiscaal voordeel te behalen. Doordat de premies worden ingehouden op de loonstrook is er gelijk fiscaal voordeel. Dit in tegenstelling tot de lijfrente. Vaak wordt er bij de lijfrente achteraf belasting teruggevraagd. Dat is bij pensioen niet nodig, het belastingvoordeel zit gelijk  verwerkt in de loonstrook. De pensioenpremie zorgt voor vermindering van de loonheffing.

Niet doen!

Natuurlijk zijn er ook een hoop goede reden om het niet te doen, hieronder volgen er een paar.

Iedereen doet mee. Dus ook mensen die niet mee willen doen met de pensioen voor collectief worden “gedwongen” om mee te doen. Vaak staat er in het pensioenreglement al dat iedereen geacht wordt mee te doen. Dit betekent dat iedereen mee moet doen, zo niet dan is het contractbreuk.

Bovendien loopt de werkgever een groot risico. Vaak worden er afstandsverklaringen opgesteld of afstand overeenkomsten. Let op…! Deze werken NIET. Een werknemer of een partner die meegetekend heeft zou kunne “dwalen”.

Een voorbeeld. Een werknemer heeft afstand gedaan van pensioen, ook de partner heeft meegetekend. Nu komt de werknemer te overlijden. Er is dus ook geen partnerpensioen. De partner kan dan verklaren “gedwaald” -wetboek 6 artikel 228- te hebben.. m.a.w. ze heeft zich “vergist”, zij verklaart voor de rechter dat ze niet wist wat ze tekende…De rechter beslist dat de werkgever nabestaanden uit moet keren, dit kan oplopen tot een grote som geld…’

Het is geen maatwerk.

Wel maatwerk voor het bedrijf, maar geen maatwerk voor het individu. Doordat het pensioen voor collectief is, is het een pensioen voor iedereen. Geen maatwerk voor het individu dus. We houden wel zoveel mogelijk rekening met de wensen van iedereen.

Waar begin je als je een pensioen voor je werknemers wilt starten.

Er zijn een hoop zaken waar je aan moet denken.

Om je op weg te helpen geven we je een checklist.

  • Bereid je goed voor een sheet van de werknemers en hun salarissen is handig!
  • Kun je de regeling (ook voor langere tijd) betalen?
  • Check goed of je onder een pensioenfonds valt (of laat dit doen)
  • Oriënteer je goed op de mogelijkheden, er zijn nogal wat constructies en aanbieders
  • Laat je goed adviseren door een professional.
  • Is een professional te duur? Probeer dan een amateur, dat is pas duur…

Neem contact met ons op via 088 9000 900 of klik hier om naar onze contactpagina te gaan.

Wist je dat het kennismakingsgesprek geheel vrijblijvend is?

[optin title=”Heb je nog vragen?” border=”true” text=”Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!” buttontext=”Verzenden” successMessage=”Jouw bericht is goed aangekomen!” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2017/02/36363104_xxl.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.