Pensioen opbouwen; 10 manieren!

15 juli 2019

Pensioen opbouwen; 10 manieren!

Hoe kan ik pensioen opbouwen is een veel gestelde vraag. Gelukkig is er niet maar een manier om pensioen op te bouwen. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden en wij schrijven ze in dit artikel voor je uit. Hieronder hebben we een aantal manieren van pensioen opbouwen op een rijtje gezet:

1. Sparen bij de bank

Bij de bank sparen voor jouw pensioen is de eenvoudigste manier van pensioen opbouwen maar de graad van het gemak brengt natuurlijk ook nadelen met zich mee. Sparen bij de bank heeft weinig rendement en het geeft geen vrijstelling in box 3. Stel je moet vermogensrendementsheffing betalen boven de €30.000 (2018) van 1,00%. Dus als de rente 3,25% is en de inflatie 2% dan houd je maar 1,25% over. Gaat de vermogensrendementsheffing hier ook nog vanaf dan is jouw rendement 0,25%.

2. Fiscale Oudedags Reserve (FOR)

Als ondernemer mag je sparen voor je oude dag Fiscale Oudedags Reserve (FOR). Dit betekent dat je een schuld mag creëren op de creditzijde van jouw balans. Het voordeel is dat je minder belasting betaalt maar het geld moet er wel zijn bij bedrijfsbeëindiging! Wil je hier meer informatie over? Dat kan! Uiteraard hebben wij hier ook een artikel over geschreven. Klik hier voor het artikel over de Fiscale Oudedags Reserve.

Pensioen opbouwen

3. Mijn huis is mijn pensioen

Dat kan! Maar ook huizenprijzen kunnen fluctueren. Wij gebruiken altijd een simpel voorbeeld om mensen ervan bewust te maken hoeveel geld je pensioen nou eigenlijk waard is. Heb je een huis van ongeveer € 200.000,-, dan is jouw pensioen ook ongeveer € 200.000,- waard. Dit houdt dus ook in dat, wanneer je naar en groter huis verhuist dat meer waard is, je pensioen automatisch ook groter wordt (de waarde van het nieuwe huis). 

4. Mijn bedrijf is mijn pensioen

Dat kan ook! Wat is jouw bedrijf over 20 jaar waard? 

[optin title=”Wil jij ook informatie over dit, of een ander pensioengerelateerd, onderwerp?” border=”true” text=”Laat je e-mailadres achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!” buttontext=”Vraag een gratis gesprek aan” leadlist=”72424″ successMessage=”Je bericht is verzonden!” errorMessage=”Mislukt. Probeer het nog eens opnieuw.” invalidEmailMessage=”Jouw e-mailadres is niet correct. ” collectfirstname=”false” collectlastname=”false” collectphone=”false” collectcompany=”false” id=”505″]

  

5. Verplichte pensioenregeling

Het kan zijn dat je tot een beroepsgroep hoort die een verplichte eigen pensioenregeling hebben. Voorbeelden hiervan zijn fysiotherapeuten en schilders.

6. Lijfrente bancair

Dit is fiscaal gunstig sparen voor later. Nu trekt je de premies af van je inkomstenbelasting, maar later moet je er belasting over betalen. Het voordeel zit in uitstel van belasting betaling, maar ook in lagere belastingtarieven na uw 67ste. Nabestaandenuitkering en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid zijn hier niet mogelijk. Vaak geniet deze vorm een lage kostenstructuur. Een ander voordeel is dat je over de waarde geen vermogensrendementsheffing betaalt.

7. Lijfrente verzekeren

Dit is hetzelfde als in punt 7 is genoemd, maar nu ondergebracht bij een verzekeraar. Nabestaandenuitkering en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid zijn hier wel mogelijk. Ook hier betaal je over de waarde geen vermogensrendementsheffing.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

   

8. Je oude pensioen voortzetten

Ben je net je eigen bedrijf begonnen? Dan kun je vaak jouw oude pensioen voortzetten.Je moet dan wel ook het werkgeversdeel gaan betalen. Dit kun je maximaal 10 jaar doen.

9. Erfenissen

Als je vermogende familieleden hebt dan is dit een serieuze factor waar je rekening mee moet houden.

10. Kansspelen zoals lotto en staatsloten

Het klinkt altijd prachtig, de marketing verhalen van instanties als de Postcodeloterij of Staatsloterij. Als je wint dan zit je natuurlijk goed. Dan hoef je nooit meer te werken en kan je genieten van jouw pensioen. De kans dat je wint is echter niet zo groot.

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.