Pensioen en erfenissen

23 mei 2019

Vergeet de erfenissen niet.

U bent natuurlijk nooit zeker van een erfenis, maar toch kunnen veel mensen op zo’n meevaller rekenen. Pensioen en erfenissen lijken op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken te hebben. Maar pensioen en erfenissen hebben wel degelijk invloed op elkaar. 

[optin title=”Meer informatie over wat wij voor je kunnen doen?” border=”true” text=”Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!” buttontext=”Vraag een gratis gesprek aan” leadlist=”72424″ successMessage=”Uw bericht is verzonden!” errorMessage=”Mislukt. Probeer het nog eens opnieuw.” invalidEmailMessage=”Uw e-mailadres is niet correct. ” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2016/11/Accountant-2.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false” id=”13837″]

Zo adviseren wij iederen om goed te bekijken wat er nu (voor pensioendatum) uitgegeven wordt. Kijk dan hoeveel pensioen je hebt. Veel mensen denken dat ze 70% van hun laatste salaris hebben. In werkelijkheid is dat vaak rond de 50%. Op zich is dat niet erg als er voldaan wordt aan twee voorwaarden:

1. je weet wat je krijgt

2. je bent er tevreden mee

Stel dat je toch meer pensiooen wilt dan zijn er een aantal zaken waar je aan kunt werken.

Fiscaal gunstig sparen in een bancaire lijfrente BOX 1als deze fiscale ruimte op is dan rest er niets anders om te sparen in BOX 3 je kunt je huis aflossen of beleggen.

Stel dat je niets van het bovenstaande zaken doet maar je hebt vermogende ouders/schooonouders, lees dan  vooral verder!

Een erfenis kan onverwacht op je pad komen. Hou dan rekening met erfbelasting (successierechten) Dit kan behoorlijk oplopen. Een van de manieren om de belastingdruk te verminderen is om een papieren schenking te doen.

Een papieren schenking kan veel belasting besparen.  Vindt u dat u al genoeg belasting heeft betaald? Als u komt te overlijden komt de belasting voor de laatste keer langs om met de erfgenamen af te rekenen over uw vermogen. Dit kunt u voorkomen door het tijdig treffen van de juiste maatregelen. Een van de manier om belasting te besparen is het doen van schenkingen op papier. Wat is dat en waar moet u aan denken?

 

Papieren schuld

Het belangrijkste is dat bij een schenking ‘op papier’ de schenker het bedrag niet uitbetaalt aan de ‘begiftigde’, maar dit alleen schuldig erkent. Met andere woorden: de schenker houdt het geld in de portemonnee, maar bespaart zo wel belasting.Er is één belangrijke ‘maar’: de schenker moet jaarlijks 6% rente betalen aan de begiftigde over dit schuldig erkende bedrag. Doet de schenker dit niet, dan draait de fiscus de schenking later alsnog terug!

pensioen en erfenissen

Schenkbelasting en erfbelasting

Bij een schenking op papier moet er weliswaar schenkbelasting betaald worden, maar u bespaart daarmee meer erfbelasting. Op elke schenking is namelijk een vrijstelling van toepassing en elke schenking wordt tot een bepaald bedrag belast naar de laagste tariefschijf. Terwijl bij overlijden er maar één keer een vrijstelling geldt en de erfgenamen in een hogere tariefschijf kunnen vallen. Wilt u dus belasting besparen en vindt u het geen probleem om rente aan de kinderen te betalen, dan is een papieren schenking wellicht wat voor u!  

Wil je nu weten wat voor jou voordelig is..? bel voor een vrijblijvende afspraak: 088-9000 900 of laat je gegevens even achter op onze contactpagina.

Nog meer van onze artikelen lezen? Dat kan door hier te klikken!

Pensioen en erfenissen, bel ons

[optin title=”Pensioen en erfenissen” border=”true” text=”Hoe zorg ik voor een goed pensioen..?” buttontext=”Vraag een gratis gesprek aan” successMessage=”Message has been submitted successfully.” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2016/10/39791380_xxl.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.