Nabestaandenpensioen DGA & ondernemer

23 mei 2019

Ben je ondernemer/DGA?

Wat krijgen jouw nabestaanden als jij komt te overlijden?

Is er dan nog wel “brood op de plank”?”

Het is best wel belangrijk dat je bewust bent van de financiële gevolgen als jij (of je partner) komt te overlijden. Als jij als zelfstandige komt te overlijden, vallen jouw inkomsten weg. Dit heeft consequenties voor je achterblijvende partner en eventueel jullie kinderen. Maar ook andersom: je partner komt te overlijden, kan dit grote financiële consequenties hebben. Wie weet moet je minder gaan werken, of zelfs je ondernemingsactiviteiten te staken. Er zijn verschillende manieren om met het overlijdensrisico om te gaan. Op deze pagina vind je uitleg en de mogelijkheden die we kunnen bieden als het gaat om nabestaandenpensioen DGA & ondernemer.

1) Algemene Nabestaanden Wet (ANW)

ANW is een volksverzekering die aan volwassenen van wie de partner is overleden, recht geeft op een uitkering. Iemand komt in aanmerking voor een ANW-uitkering als er sprake was van een gezamenlijk huishouden en als de nabestaande jonger is dan 65 jaar.Voor meer informatie over de ANW en totstandkoming?  Klikt u hier dan linken wij u door naar de pagina ANW op onze website.

2) Beroepspensioenregeling

Voor een aantal beroepsgroepen geldt de Wet verplichte deelneming in een Beroepspensioenregeling (Wet Bpr). Deze wet verplicht zelfstandigen binnen bepaalde beroepsgroepen om aan een beroepspensioenregeling mee te doen. Het kan zijn dat er binnen deze beroepspensioenregeling ook een nabestaandenregeling geldt. Een overzicht wat je tot dusver hebt opgebouwd aan pensioen, kan je vinden op  www.mijnpensioenoverzicht.nl Dit is o.a. van toepassing op schilders die zelfstandig zijn.

Bel me, een eerste adviesgesprek is gratis

3) Eigen voorzieningen

De ANW uitkering is veelal (veel) te laag om je nabestaanden goed verzorgd achter te laten. Als zij überhaupt al voor een ANW-uitkering in aanmerking komen. Vooral als je niet binnen een beroepspensioenregeling valt, is het belangrijk om zelf aanvullende nabestaandenvoorzieningen te treffen. Hierbij kan je denken aan de volgende mogelijkheden:

3.1 Sparen en/of beleggen

Op het moment dat je eigen vermogen opbouwt, biedt dat een buffer bij (financiële) tegenslagen. Zoals spaartegoeden, beleggingen maar ook aan (overwaarde in) een eigen woning. Voor jou als zelfstandige geldt bovendien dat je bedrijf een bepaalde waarde kan vertegenwoordigen. Ook dit kan een onderdeel vormen van een nabestaandenvoorziening.
wil je een handig overzicht? Wij maken gebruik van een “financieel dashboard”.

3.2 Pensioenverzekering

Binnen een pensioenverzekering worden vaak ouderdomspensioen, arbeidsongeschiktheidspensioen en nabestaandenpensioen geregeld. Op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt of arbeidsongeschikt wordt, ontvang je uit deze pensioenpolis maandelijks een uitkering. Op het moment dat je komt te overlijden voor de pensioendatum, dan ontvangen je nabestaanden maandelijks een uitkering.

3.3 Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering keert een kapitaal uit bij het overlijden van de verzekerde. Dit kapitaal kan door de nabestaanden gebruikt worden om bijvoorbeeld de hypotheek (deels) af te lossen of als extra inkomensbron. Vaak wordt in het geval van een eigen huis een dergelijke verzekering verplicht gesteld door de hypotheekinstelling als extra zekerheid. Sommige maatschappijen bieden speciale kortingen voor zelfstandigen.

Wil je een indicatie van de premie voor een overlijdensrisicoverzekering, we helpen je dan graag verder.

Stelregel bij een goede nabestaandenvoorziening is dat er voor de nabestaanden voldoende vermogen en/of inkomen overblijft, dat de woonsituatie en levensstijl niet aangepast hoeft te worden.

Je hebt een keus

Hoe zorg je dat je nabestaanden goed verzorgd achterblijven op het moment dat jij komt te overlijden? Hoe regel ik mijn nabestaandenpensioen DGA of als ondernemer. Zoals vermeld, heb je verschillende mogelijkheden. De keuze van de ideale oplossing in jou situatie hangt af van je wensen, financiële situatie, gezinssituatie etc. Ons team bestaat uit ervaren pensioenadviseurs en door middel van het contactformulier in te vullen, neemt de adviseur in jou regio contact met je op voor een vrijblijvend inventarisatiegesprek, klik hier

[optin title=”Wil je meer weten over nabestaandenpensioen DGA & ondernemer?” border=”true” text=”Zet dan hieronder jouw gegevens” buttontext=”Vraag een gratis gesprek aan” successMessage=”Jouw bericht is succesvol verstuurd” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2017/12/12557617_xl.jpg”]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.