Nabestaandenpensioen goed geregeld?

21 november 2018

Nabestaandenpensioen

Je denkt er natuurlijk liever niet over na, je nabestaandenpensioen, maar wat zou er gebeuren met de financiën van je gezin als jij of je partner komt te overlijden? Is je gezin afhankelijk van de inkomsten die jij met je werk binnenkrijgt? Wil je zeker weten dat je kinderen kunnen studeren, ook als jij er onverhoopt niet meer bent?

Dan is het slim om eens naar het nabestaandenpensioen te kijken. Met andere woorden, is het handig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Na het lezen van dit artikel weet je alles over de verschillende keuzes die je kunt maken bij het regelen van een nabestaandenpensioen.

De basis is de ANW, dit is een regeling voor iedere Nederlander.

Lees meer over hoe hoog jouw ANW is

[optin title=”Ja, ik wil meer weten over mijn nabestaandenpensioen” border=”true” text=”Vul hier je gegevens in en wij nemen contact met je op!” buttontext=”Verstuur” successMessage=”Message has been submitted successfully.” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2016/10/beleggingsrisico-1.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Drie verschillende soorten

Annuïtair dalend – Bij een annuïtair dalende verzekering daalt het verzekerde bedrag per jaar met een vastgesteld percentage per jaar. Dit is een veel gekozen optie, omdat er op deze manier ook rekening kan worden gehouden met de constante inflatie. Zo weet je dus altijd zeker dat het bedrag wat je nabestaanden krijgen ook echt voldoende is om van rond te komen.

Lineair dalend – Bij een lineair dalende verzekering daalt het verzekerde bedrag per jaar met hetzelfde bedrag. Op deze manier wordt er geen rekening gehouden met de eventuele inflatie en kan het dus voorkomen dat je nabestaanden later niet genoeg geld krijgen om rond te komen. Het is namelijk zo dat het leven ieder jaar weer duurder wordt.

Gelijkblijvend – Bij een gelijkblijvende verzekering zal het verzekerde bedrag ieder jaar hetzelfde zijn. Dit is in de meeste gevallen onhandig, omdat de behoefte van de nabestaanden per jaar veranderen. Het is dan ook zo dan een gelijkblijvende verzekering vaak te veel zou uitkeren naarmate de verzekerden ouder worden. In dit geval wordt er dan ook te veel premie betaald vergeleken met de behoeftes.

Nabestaandenpensioen

Roker of niet roker

Voor de hoogte van de premie die je moet betalen is het van belang of je rookt of niet. Mensen die wel roken betalen voor hetzelfde verzekerde bedrag een hogere premie dan niet rokende mensen. Het verschil tussen de premie van een roker en niet-roker kan ruim tien procent zijn! Stoppen met roken tijdens de looptijd van je verzekering?

Dat kan, na 24 maanden niet roken word je niet meer gezien als roker en kan dus je premie naar beneden worden aangepast. Ook als je bent begonnen als niet roker, maar tijdens de looptijd wel bent gaan roken is het verstandig om dit te melden. Je zal dan meer premie gaan betalen, maar als je het niet aangeeft kan het voorkomen dat de verzekering niet uitkeert bij overlijden.

Overstappen naar een andere ORV?

Natuurlijk kun je tussentijds overstappen naar een andere ORV, dit is alleen niet aan te raden. Vanwege de hogere leeftijd vergeleken met het afsluiten van de eerste ORV is de kans erg groot dat je meer premie gaat betalen voor hetzelfde bedrag. Het is dus zeker mogelijk om over te stappen naar een andere ORV, maar wij raden dit af.

ORV bij hypotheek

Bij veel hypotheken is het tegenwoordig door de bank verplicht om bij het afsluiten van een hypotheek ook een ORV af te sluiten.  Je bent in dit geval wel altijd vrij in je keuze waar je de AOV gaat afsluiten.

Gevaarlijk beroep?

Er zijn verschillen in voorwaarden bij specialistische beroepen met bijzondere risico’s in relatie tot overlijdenskans. Hiervoor bestaan overlijdensrisicoverzekeringen die dit soort beroepen zeer goed verzekeren. Echter zijn er ook verzekeringen waarbij de aanvraag wel geaccepteerd wordt maar waarbij een beperkte of verlaagde uitkering gegeven wordt.

Nog vragen over je nabestaandenpensioen? Neem gerust contact met ons op! Kijk even op onze site, laat even je gegevens achter of bel ons op 088 9000 900. We staan graag voor je klaar.

 

[optin title=”Ja, ik wil graag meer weten over nabestaandenpensioen!” border=”true” text=”Vul je gegevens hier in en wij nemen contact met je op!” buttontext=”Verstuur” successMessage=”Message has been submitted successfully.” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2016/10/whatsapp.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.