Mijn lijfrente komt vrij wat nu..?

2 juli 2019

Jouw opgebouwde lijfrente laten uitkeren of uitstellen?

Je hebt jouw oudedagsvoorziening opgebouwd in een lijfrente.

Als je opgebouwde lijfrente vrijkomt kun je twee dingen doen met “deze pot geld” :

 1. Je zet de lijfrente direct om in een uitkering (lijfrente uitkeren)
 2. Je laat het geld nog een periode staan (lijfrente uitstellen)

Bij beide opties kun je kiezen uit:

 • een lijfrente op rente basis of
 • een lijfrente op basis van een beleggingsrekening

De keuze die je maakt is afhankelijk van je persoonlijk situatie en risicoprofiel.

Indien je bijvoorbeeld nog blijft doorwerken of de einddatum op je polis komt niet overeen met je AOW gerechtigde leeftijd dan kan het aantrekkelijk zijn om je lijfrente uit te stellen. Zodra je je AOW gerechtigde leeftijd hebt bereikt en/of stopt met werken kun je je lijfrente laten uitkeren (minimaal 5 jaar en maximaal 20 jaar).

Een belangrijke vraag die je jezelf hierbij kan stellen is; hoeveel inkomen wil ik en hoeveel inkomen heb ik? Met andere woorden wanneer is de beste timing om mijn lijfrente te laten uitkeren. Wat je doet met je lijfrente is dus afhankelijk van je financiële planning en je risicoprofiel. Hier komen we later op terug in dit artikel.

Vraag een gratis adviesgesprek is aan

  

Jouw lijfrente komt vrij wat nu..? 

Aan de hand van dit artikel leggen we uit welke stappen je kan nemen.

Indien je verwacht dat de economie gaat groeien is doorbeleggen een serieuze optie bij zowel uitstellen maar ook bij uitkeren.

Het kan voorkomen dat je je opgebouwde lijfrente niet direct nodig hebt, dan heb je de mogelijkheid om verder te sparen of beleggen.

mijn lijfrente komt vrij

Photo courtesy of investmentzen(CC Attribution)

Door lage marktrente en stijgende levensverwachting kan het aantrekkelijk zijn om na jouw pensioenleeftijd door te beleggen of sparen. Het geld van een vrijkomende lijfrente mag je bij een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar onderbrengen. Wel moet je rekening houden met kosten van de opties.

Als je lijfrente op basis van rente wilt opbouwen dan kun je  kiezen voor banksparen. Banksparen kent minder kosten dan de verzekeraar. Aan beide opties zijn er voor-en nadelen. Even de voor- en nadelen op een rijtje:

Bancaire lijfrente (voor- en nadelen)

 • Voordeel: meer sturing op je vermogen
 • Voordeel: lagere kosten
 • Voordeel: valt in nalatenschap
 • Voordeel: valt onder depositogarantiestelsel
 • Nadeel: beperkte uitkeringsduur (minimaal 5 jaar en maximaal 20 jaar)
 • Nadeel: tussentijds niet vrij opneembaar (alleen tegen +/- 72% belasting)

Beleggingslijfrente (voor- en nadelen)

 • Voordeel: levenslange uitkering
 • Voordeel: aantrekkelijk rendement
 • Voordeel: valt in nalatenschap
 • Nadeel: hogere kosten
 • Nadeel: partner moet apart verzekerd worden als begunstigde

Hoe is het met de rentestand?

De marktrente is momenteel laag, dit is om de economie te stimuleren. Zo is het voor particulieren en bedrijven voordeliger om te lenen en investeren. Echter is er een keerzijde aan de aanhoudende lage marktrente, hierdoor zal in je in de toekomst geconfronteerd worden met lagere lijfrente-uitkering dan verwacht.

Wat kan PensioenVizier voor mij betekenen?

Bij PensioenVizier krijg je een onafhankelijk pensioenadvies, maar wat is onafhankelijk pensioenadvies?

Er zijn drie criteria waar je aan je moet voldoen om een onafhankelijk pensioenadvies te geven.

Ten eerste: Het belang van de klant.De belangen van de klant worden vanuit verschillende invalshoeken (fiscaal-juridisch, vermogensbeheer en verzekeringstechnische) bekeken. Persoonlijke begeleiding staat bij ons hoog in het vaandel.

Ten tweede: Voldoen aan de wetgeving.Voldoen aan de wetgeving nemen wij serieus, zo krijg je als klant het dienstverleningsdocument, daarin staat wat je van een financieel dienstverlener kunt verwachten.

Ten derde: Integer handelen.PensioenVizier gaat eerlijk en betrouwbaar om met jouw persoonlijke gegevens en adviseert de klant vanuit onafhankelijk belang.

Financiële planning

Wat je kunt doen met je lijfrente is afhankelijk van jouw financiële planning. Een financiële planning geeft overzicht, rust en geeft aan wat er nodig is om jouw wensen en doelen te realiseren. Bij PensioenVizier kennen we drie tariefvormen: een tarief per uur, een vast verrichtingentarief (vast bedrag, of vaste aanneemsom) en een abonnement. Bij PensioenVizier heb je grip op je financiële toekomst en kun je lekker financieel onbezorgd leven en later ook!

Mijn lijfrente komt vrij.. en nu?

Interesse in bancaire lijfrente of een beleggingslijfrente? Twijfel niet en neem contact met ons op!

Dit kan via 088 900 9000

We helpen je graag verder en nemen de kosten voor een kennismakingsgesprek voor onze rekening. 

Een pensioenboek? Klik hier!

[optin title=”Help, mijn lijfrente komt vrij!” border=”true” text=”Vul jouw gegevens in en we nemen contact met je op.” buttontext=”Vraag een gratis gesprek aan” successMessage=”Yippie, jouw mail is goed verstuurd ” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2017/12/26994779_xxl.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.