Jullie zijn allemaal ezels

30 augustus 2018

Behalve jij natuurlijk…

Doorgaans vinden mensen mij een gezellige kerel.

Als ik op verjaardagen vertel, dat ik pensioenadviseur ben, dan worden mensen misselijk of gaan ze gelijk in een ander groepje staan.

De materie  is saai, oninterressant en men wil er niet over praten.

DAAR HEB IK MOEITE MEE.

Neem contact op

Pensioen is een van de duurste arbeidsvoorwaarden en is niet zelden 15-20% van de loonsom. Dit betekent concreet dat je 4 dagen voor jezelf werkt en één dag voor je pensioen.

Waarom moet ik mee doen?

Je leeft nu lekker (hoop ik voor je) en dat is goed. Maar het zou leuk zijn als je later ook lekker kunt leven. En dat is nou precies waar het om draait. Iedereen heeft recht op een financieel onbezorgd leven. Jij zeker… toch?

Dit heeft de regering in de 60er jaren opgepakt en is de (pensioen) CAO ontstaan. Iedereen die in een CAO zit doet verplicht mee met het pensioen. Er zijn geen uitzonderingen voor bedrijven en ook geen uitzonderingen voor werknemers. Iedereen doet mee. Verplicht. Punt. Uit.

Zit je niet in een CAO… dan zijn er mogelijkheden om een op maat gemaakt pensioen “af te sluiten” we helpen je daar graag mee.

pensioen

Photo courtesy of cjarv2010(CC ShareALike)

Wat is er nou zo moeilijk?

Het is naar mijn idee best makkelijk… je spaart een hoop geld om dat later uit te geven.

Tegenwoordig zijn er handige sites waar je kunt zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd bij je huidige en vorige werkgevers. Deze site is www.mijnpensioenoverzicht.nl inloggen kan met je DIGID. Een DIGID aanvragen en binnen vijf dagen heb je alle codes binnen.

Veel geld

Het draait om veel, heel veel geld. Reken maar mee.

Een modaal inkomen van pak weg € 30.000 genereert al een pensioenpremie van €6000 per jaar. Werknemer en werkgever betalen deze premie…

Als een werknemer 46 jaar over zijn pensioen mag doen (van 21ste tot 67ste) betekent dit een totale inleg van  46 maal € 6000 dat is totaal €276.000

Als ik hier een samengesteld rendement op loslaat van 3,5%, dan kom ik op en totale spaarpot van € 670.000

[optin title=”wow,….. dat is veel geld” border=”true” text=”Hier moet ik meer van weten…” buttontext=”Verstuur ” successMessage=”Ja hoor! het beriucht is succesvol verzonden.” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2017/01/42256948_xxl.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Vertrouwen, of het gebrek hieraan…

We hebben als pensioensector een leuke uitdaging. We hebben een ernstig gebrek aan vertrouwen. Het vertrouwen in de pensioensector is 50% terwijl dat bij banken tussen de 70 en 80% schommelt.

Dit vertrouwen is lastig te herstellen. Ik zal uitleggen waarom…

Keer op keer slecht nieuws

1. Er is al Jaren niet meer geindexeerd. Voor betrokkenen betekent dit dat er steeds minder in de huishoudportemonnee zit. Dan kun je met nog zulke mooie verhalen komen, maar dat gaat niet werken.

2. Er is al jaren geen indexatie, ook killing. Alle prijzen stijgen maar de pensioenen niet…hmmm

3. Er is nog steeds dreiging dat er gekort gaat worden op de pensioenen, dat is ook al geen goed nieuws…

Te weinig kennis van zaken

Dit gebrek aan kennis is schrijnend. Mensen roepen maar wat zonder dat ze weten waar ze het over hebben. Enkele voorbeelden:

– 80% van de deelnemers denkt dat de fondsen werken met een omslagstelsel (niet waar)

– 71% denkt, dat door vergrijzing geen pensioen overblijft (ook niet waar)

– 41% denkt dat sparen bij een bank op lange termijn meer oplevert dan beleggen (zeker niet waar)

– 50% van de mensen denkt dat ze meer inleggen dan ze terugkrijgen (lariekoek)

Pensioen heeft een eigen taal!

Jazeker, je hebt Frans en Duits maar ook pensioens…

Als een pensioenmannetje zegt dat de franchise beter wat hoger kan zijn, omdat de premie dan daalt. Bedoelt hij met franchise de drempel waarover je geen pensioen opbouwt. De premie daalt dan dus wel, maar het uiteindelijke pensioen ook!

Life cycles zijn ook zoiets. Iedere pensioenaanbieder heft ze. Maar wat is een life cycle nou precies? Een life cycle is niks meer of minder dan een methode om het risico naar mate je ouder wordt te verminderen.

[optin title=”Ook een vertaler nodig?” border=”true” text=”Real experts simplify!” buttontext=”Verstuur” successMessage=”Het bericht is succesvol verzonden” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2017/01/23129075_xl.jpg”]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.