Hoe kan je risico’s beperken bij beleggen?

15 juli 2019

Beleggen brengt altijd een risico met zich mee. Sommige beleggingsproducten zijn juist minder risicovol dan andere. Hiervoor is het belangrijk dat je slim belegt en op de hoogte bent van de verschillende risico’s die beleggen met zich meebrengt. 

Bij beleggen hangen risico en rendement sterk met elkaar samen. Bij beleggen draait het ook om risico en rendement. Beleggingen waarvan je een hoog rendement kunt verwachten, brengen ook een hoog risico met zich mee. Als je genoegen neemt met lagere rendementsverwachtingen, dan zijn de risico’s vaak ook lager. Maar welke keuzes je ook van plan bent om te maken, beleggen is nooit geheel zonder enige risico.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Vooraf risico’s beperken

Belangrijk is om een goede voorbereiding te treffen als je wilt gaan beleggen. Je hebt namelijk zelf veel invloed op de risico’s die je loopt. Bedenkt daarom voordat je gaat beleggen wat jouw doelstellingen, mogelijkheden en verwachtingen zijn.

– Kan je jouw geld voor een langere tijd missen- Ben je bereid om risico’s te lopen?

– Beleg je om jouw inkomen aan te vullen of juist om een vermogen op te bouwen voor later?

– Ga je voor het eerst beleggen of heb je al enige tijd ervaring?

Het belangrijkste wat je kan doen op risico’s te beperken, is om je beleggingen te spreiden. Dan spreidt je namelijk ook de risico’s. Je kan beleggingen spreiden over verschillende beleggingscategoriën. Voorbeelden hiervan zijn aandelen, obligaties, onroerend goed etc. Ook hierbinnen kan je spreiden. Zo kan je aandelen kopen uit verschillende sectoren of obligaties met verschillende looptijden.

Bij beleggingen spelen er 4 factoren een rol namelijk:

Tijd, spreiding van branche, spreiding van regio en het renterisico.

  Risico’s beperken: tijd

1. Met tijd wordt bedoeld of de aandelen in 1 keer worden gekocht of dat de inleg geschiedt over een langere periode. Als de aandelen laag staan worden voor €100 veel aandelen gekocht. Als de aandelen hoog staan worden voor €100 weinig aandelen gekocht. Hierdoor ontwikkel je gedurende de looptijd een gemiddelde inkoopprijs. Je weet immers nooit wanneer aandelen hoog of laag staan.

Risico’s beperken: spreiding branches

2. De spreiding in verschillende branches wil zeggen dat er belegd wordt in een fonds waarin veel verschillende branches zitten. Als het in 1 branche slecht gaat bijvoorbeeld transport door een hoge diesel prijs, gaat het in andere branche waarschijnlijk erg goed. Namelijk brandstoffen. Het is dus verstandig om gedurende een langdurige periode in veel verschillende branches te investeren. Zoals onder andere maar niet uisluitend de foodsector, grondstoffenbranche, energiebranche, technologiebranche enz.

Risico’s beperken: spreiding regio’s

3. Ook is het van belang om niet in 1 regio te investeren. Het kan immers in Europa erg slecht gaan en in Amerika erg goed. Verstandig is om gedurende lange periode in veel verschillende regio´s te investeren zoals het verre oosten Europa of Amerika.

Risico’s beperken: renterisico

4. Aan het einde van de looptijd wordt veiliger belegd om het vermogen veilig te stellen. Aandelen worden omgezet in een minder volatiel product zoals obligaties. Aan het eind van de looptijd van obligaties zal de uitgevende instantie deze altijd weer aflossen tegen de nominale waarde, oftewel 100%. Bij een verhoging van de rente wordt de koers van de obligaties lager omdat mensen overstappen op banksparen. Daarentegen stijgt jouw uitkering op het moment dat de rente hoger wordt. Bij een verlaging van de rente wordt de koers hoger en uw uitkering lager. Doormiddel van obligaties dek jij jezelf dus in tegen renterisico´s. Je uitkering blijft min of meer gelijk. Of de rente nu stijgt of daalt.

Meer weten over risco’s beperken bij beleggen? Neem dan vooral contact met ons op! Dit kan via 088 9000 900 of via onze contactpagina!

Bekijk hier onze video over beleggen!

risico's beperken

[optin title=”Ik hoor graag hoe ik mijn risico’s kan beperken” border=”true” text=”Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!” buttontext=”Vraag een gratis gesprek aan” leadlist=”72424″ successMessage=”Uw bericht is verzonden!” errorMessage=”Pfff helaas mislukt. Probeer het nog eens opnieuw.” invalidEmailMessage=”Uw e-mailadres is niet correct. ” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2016/11/Accountant-2.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false” id=”13837″]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.