Hoe bouw je als ondernemer pensioen op?

16 april 2019

Bouw als ondernemer pensioen op!

Er kan alleen sprake zijn van een werkgeverspensioen indien er sprake is van een werknemer/werkgever verhouding. Een IB- ondernemer kan dus nooit op deze manier pensioen opbouwen en valt dan ook nooit onder de PensioenWet. Hoe bouw je als ondernemer pensioen op?

Om als ondernemer pensioen op te bouwen kan je in dit geval sparen voor de oude dag in de vorm van een lijfrente (box1), netto sparen op een bank of een beleggingsinstelling(box 3).

[optin title=”Meer informatie over wat wij voor je kunnen doen?” border=”true” text=”Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!” buttontext=”Verstuur” leadlist=”72424″ successMessage=”Uw bericht is verzonden!” errorMessage=”Mislukt. Probeer het nog eens opnieuw.” invalidEmailMessage=”Uw e-mailadres is niet correct. ” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2016/11/Accountant-2.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false” id=”13837″]

Beleggen kan ook! Met of zonder fiscaal voordeel!

Bij beleggingen spelen er vier factoren een rol, namelijk de tijd, de spreiding in verschillende branches, de spreiding van de regio en het renterisico

Klik hier voor meer info

1. Tijd

Met tijd wordt bedoeld of de aandelen in één keer worden gekocht of dat de inleg geschiedt over een langere periode. Als de aandelen laag staan, dan wordt er voor €100,- veel aandelen gekocht. En als de aandelen hoog staan, dan wordt er juist voor €100,- weinig gekocht. Hierdoor ontwikkel je de gedurende looptijd een gemiddelde inkoopprijs. Je weet namelijk nooit waneer de aandelen hoog of juist laag staan.

2. Spreiding in verschillende branches

De spreiding in verschillende branches wil zeggen dat er belegd wordt in een fonds waarin veel verschillende branches zitten. Als het in een bepaalde branche slecht gaat, bijvoorbeeld in de transportbranche door een hoge dieselprijs, dan gaat het in een andere branche waarschijnlijk erg goed of beter, namelijk in de brandstoffen. Het is dus verstandig om gedurende een lange periode in veel verschillende branches te investeren, zoals bijvoorbeeld (niet uitsluitend) de foodsector, de grondstoffenbranche, de energiebranche, de technologiebranche enzovoort.

3. Spreiding van regio

Ook is het van belang om niet te investeren in één regio. Het kan namelijk zo zijn dat het in Europa slecht gaat en in Amerika juist weer goed. Het is dus verstanidig om gedurende een lange periode te investeren in veel verschillende regio’s, zoals het verre oosten, Europa en Amerika.

4. Het renterisico

Aan het einde van de looptijd wordt er veiliger belegd om het vermogen veilig te stellen. De aandelen worden omgezet in een minder volatiel product, zoals obligaties. Aan het eind van de looptijd van obligaties zal de uitgevende instantie deze altijd weer aflossen tegen de nominale waarde, oftwel 100%. Bij een verhoging van de rente wordt de koers van de obligaties lager, omdat mensen overstappen naar banksparen. Daarentegen stijgt jouw uitkering op het moment dat de rente hoger wordt. Bij een verlaging van de rente wordt de koers hoger en jouw uitkering lager. Door middel van obligaties dek je jezelf dus in tegen renterisico’s. Jouw uikering blijft min of meer gelijk, of de rente nu stijgt of juist daalt.

Ondernemer pensioen

Lijfrente sparen

Je kan er ook voor kiezen om te sparen in een lijfrentevorm. Een lijfrente is een pensioenproduct dat je bij een bank of een verzekeringsmaatschappij kan afsluiten. Hiermee bouw je fiscaalvoordelig een aanvullend pensioen op. Het voordeel hiervan is, is dat de lijfrente aftrekbaar is van de belastingen. Ook zit er geen limiet aan de uitkeringstermijn, wat wil zeggen dat de uitkering doorloopt zolang je leeft. Het nadeel is dat je geld niet opneembaar is en dat de uitkering moet voldoend aan de fiscale spelregels. Hier onder valt bijvoorbeeld een minimum uikeringsduur van vijf jaar. 

Banksparen

Het voordeel van sparen op de bank of een belegginsinstelling, is dat het geld opneembaar is, maar boven de 24.437 euro (2016) betaal je wel vermogensrendementsheffing (1,2% in 2016). Het nadeel van deze methode is dat de fiscus niet meebetaalt. Voor meer informatie over pensioen, verwijs ik je graag naar het artikel pensioenvraag.

[optin title=”Ik wil meer weten over hoe ik pensioen op kan bouwen” border=”true” text=”Laat hier je gegevens achter” buttontext=”Informeer mij hierover!” successMessage=”Jouw bericht is verstuurd!” errorMessage=”Het is niet gelukt om jouw bericht te versturen, probeer het later nog eens” invalidEmailMessage=”Het ziet er naar uit dat het ingevoerde emailadres niet bestaat” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2016/06/strand-met-steen.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.