Herziening van het afkoopbedrag van pensioenaanspraken

20 november 2018

Kleine pensioenaanspraken kunnen door de pensioenuitvoerder worden afgekocht. Het grensbedrag, daarvoor wordt jaarlijks herzien op basis van de Consumentenprijsindex Alle Huishoudens (CPI). Dit afkoopbedrag bedraagt met ingang van 1 januari 2017 € 467,89.Veel mensen die eens snel van werkgever zijn gewisseld hebben een klein pensioen opgebouwd. Deze opgebouwde waarde mag worden overgeheveld naar het nieuwe pensioen, maar door het papierwerk en onwetendheid gebeurt dat niet altijd. Het pensioen wordt slapend en ‘vergeten’. Voor de pensioenuitvoerder is het doorlopende beheer een dure aangelegenheid, zeker in deze tijden van economische crisis.Afkoop is wettelijk bijna altijd verboden, maar in 2007 is de Pensioenwet aangepast in het voordeel van de pensioenuitvoerder. Deze mag een klein pensioen afkopen. De jaarlijkse toekomstige pensioenuitkering mag dan niet hoger zijn dan deze € 467,89 bruto. De oud-werknemer is verplicht mee te werken, maar er zijn een aantal situaties waarin toestemming (of geen bezwaar) vereist is:

  • Indien de pensioenopbouw is gestopt vóór 2007;
  • Als de pensioenuitkering al is ingegaan
  • Wanneer afkoop in de pensioenovereenkomst is beperkt of uitgesloten;
  • Tot twee jaar na beëindiging van deelname aan het pensioen.

Bezwaar soms zinvol

Soms is bezwaar (of geen toestemming) zinvol. Indien de pensioengerechtigde namelijk 90 jaar wordt, zal de pensioenuitvoerder 25 jaar geïndexeerd € 467,89 moeten uitkeren. Bij de afkoop wordt rekening gehouden met een ‘eindleeftijd’ die aanzienlijk lager ligt en zo is het eenmalige afkoopbedrag soms onevenredig laag.

Neem een vrijblijvend adviesgesprek

Afkoopbedrag pensioenafspraken

Belasting

Vervolgens kan de afkoopsom nóg lager uitvallen dan verwacht, omdat er ook nog belasting is verschuldigd. Deze kan oplopen tot 52 procent. Regelmatig wordt er ook nog onbedoeld verkeerd belasting ingehouden en is er minder recht op bijvoorbeeld belastingtoeslagen.Mensen die nu een pensioenaanspraak hebben die bóven de grens uitkomt, kunnen in de toekomst wellicht nog onder de grens komen. De grens is namelijk geïndexeerd en een pensioen is in deze tijd helemaal niet zeker van indexatie.Aangezwengeld door de huidige crisis is de kans groot dat meer (ex-)werknemers de komende jaren te maken krijgen met een afkoopmededeling. Hoewel geoorloofd, is het maar de vraag of dit wenselijk is.Indien u meer informatie nodig heeft neem dan contact op met een pensioenprofessional.Heeft u vragen..? bel 088-9000909 of
Mail naar

info@pensioenvizier.nl

Klik hier

om naar de contactpagina te gaan.

[optin title=”Meer informatie over wat wij voor je kunnen doen?” border=”true” text=”Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!” buttontext=”Verstuur” leadlist=”72424″ successMessage=”Uw bericht is verzonden!” errorMessage=”Mislukt. Probeer het nog eens opnieuw.” invalidEmailMessage=”Uw e-mailadres is niet correct. ” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2016/11/Accountant-2.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false” id=”13837″]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.