Heb ik genoeg pensioen?

1 juli 2019

Genoeg pensioen

Hoi, ik ben Sophie, jouw nieuwe pensioenadviseur! Ik krijg vaak de vraag van ondernemers of ze wel genoeg pensioen hebben. In dit artikel ga ik aan de hand van drie vragen uitleggen welke stappen je moet ondernemen om genoeg pensioen te krijgen. 

De vraag heb ik genoeg pensioen is niet altijd interessant en ik weet ook wel dat ondernemers het te druk hebben met het ondernemen. Pensioen is immers iets voor later…

Weet jij waar je rekening mee moet houden?

De realiteit is dat veel ondernemers pas bezig gaan met het pensioen als het al te laat is. Lang wachten met het regelen van jouw pensioen is alles behalve slim, je kan te laat zijn om er nog invloed op uit te oefenen. De gevolgen hiervan kunnen funest zijn voor jouw financiële situatie.

Waar moet ik allemaal rekening mee houden?

Het leven als hond is érg zwaar. Ik heb eten nodig om te overleven (voedsel), mijn hondenmand (woning) moet betaald worden en mijn hondenriem (vervoer) kost ook nog eens geld. Hetzelfde geldt voor jou, maar dan net iets anders. 

Ik weet wat ik wil! Dezelfde levensstandaard straks als nu…

Hoeveel pensioen wil je?

Weet jij wat je wilt doen als je stopt met werken? Lekker genieten van de zon op het strand van een tropisch oord? Hotel hoppen en genieten van verschillende soorten jacuzzi’s? Of misschien wel rustig aan de slag in jouw achtertuin? Als je stopt met werken wil je in ieder geval iets doen wat je leuk vindt en waar je voorheen misschien geen tijd voor had. 

Het is in ieder geval belangrijk dat je weet wat je wilt! 

Houd rekening met:

Wil je straks, als je met pensioen gaat, dezelfde levensstandaard behouden als nu? Je gaat met pensioen … en dan? Wil je dan in hetzelfde huis blijven wonen, wil je groter of juist kleiner gaan wonen? Daarnaast moet je jezelf de vraag stellen of je in dezelfde auto wilt blijven rijden of wil je eindelijk die droomauto van jou kopen? Nog een voorbeeld. Wil je als je stopt met werken vaker naar een restaurant gaan, of juist vaker uitgebreid koken? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen

Voor elk van de bovenstaande punten is geld nodig. Dus hoeveel pensioen heb je nodig? Dat hangt ervan af… hoeveel pensioen wil je?

Lees meer over PensioenVizier

Hoeveel pensioen heb je?

Om te weten hoeveel pensioen je moet opbouwen, is het tevens van belang om te weten hoeveel je op dit moment al hebt opgespaard. Indien je meerdere werkgevers hebt gehad, dan is de kans groot dat je bij elke werkgever pensioen hebt opgebouwd. Houdt hierbij rekening dat niet iedere werkgever een pensioenfonds heeft met gelijke voorwaarden. Er zijn namelijk veel verschillende instanties, waarbij de werkgever een pensioen kan afsluiten. Dus heb je meerdere werkgevers gehad? Dan moet je uitzoeken hoeveel pensioen je opgespaard hebt en onder welke voorwaarden dit is gebeurd, bij elk van jouw (ex-)werkgevers.

AOW

Iedereen die in Nederland woont, heeft gewoond en de AOW-leeftijd heeft bereikt, heeft recht op een AOW-uitkering. Deze AOW-uitkering is in 2017 bruto per jaar: voor samenwonenden, per partner €9.842,- en voor alleenstaanden €14.393,- inclusief vakantiegeld. 

Kort rekenvoorbeeld

Laten we voor het gemak zeggen dat de bruto AOW-uitkering voor samenwonenden, per partner (inclusief vakantiegeld), €10.000,- per jaar is. Wanneer we dit bedrag per maand berekenen, blijft er nog maar €833,33 bruto, per maand, per partner over. Geen vetpot. Voor veel mensen is dit niet genoeg pensioen.

Daarnaast zijn er nog twee andere zaken waar je rekening mee moet houden, om genoeg pensioen op te bouwen. In onze video Financiële planning door PensioenVizier, leg ik het duidelijk uit, maar ik zal het hieronder kort toelichten.

Woning

Later als je oud bent, zal je van een groot huis, gaan verhuizen naar een kleiner huis. Je hebt immers minder ruimte nodig. Het geld dat vrijkomt uit de verkoop van jouw huis en dat je niet hoeft uit te geven aan het nieuwe huis, heet overwaarde.

Bedrijf

Als het goed is vertegenwoordigd jouw bedrijf ook waarde. Wanneer je stopt met werken, zal je hoogstwaarschijnlijk jouw onderneming verkopen. Het geld wat uit deze verkoop voortvloeit, kan je vervolgens gebruiken om jezelf te voorzien van genoeg pensioen.

Wat moet ik doen om genoeg pensioen te hebben?

Financiële planning is de sleutel tot het opbouwen van genoeg pensioen. Als je weet wat je wilt, dan weet je precies hoeveel je bijeen moet sparen om te genieten van jouw oude dag. Wanneer ik het heb over een goede financiële planning, spreek ik niet alleen over het opbouwen van genoeg pensioen middels een lijfrente, maar ook door het afsluiten van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je wilt natuurlijk als je arbeidsongeschikt raakt geen financiële zorgen hebben. In het geval dat je als ondernemer geen AOV hebt afgesloten, dan neem je het risico op het verlies van inkomsten bij arbeidsongeschiktheid. 

PensioenVizier helpt jou graag bij het uitstippelen van dit financieel traject. In een kennismakingsgesprek kunnen mijn collega’s of ik jouw persoonlijke situatie in kaart brengen. Vervolgens zullen wij jouw financiële planning in handen nemen en onderhouden. Mochten er wijzigingen doorgevoerd worden, laat het ons weten en wij regelen het. PensioenVizier zorgt ervoor dat jij genoeg pensioen hebt, terwijl jij er geen omkijken naar hebt. 

[optin title=”Wil je weten of jij genoeg pensioen hebt?” border=”true” text=”Laat hier je gegevens achter en wij nemen contact met je op!” buttontext=”Vraag een gratis gesprek aan” successMessage=”Message has been submitted successfully.” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2017/03/36363104_xxl.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Weet jij of je genoeg pensioen hebt? Mijn collega’s en ik helpen jou hier graag bij! Neem gerust contact met ons op via 088 9000 900 of klik hier om naar onze contactpagina te gaan. 

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig vrijblijvend is?

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.