Financiële zekerheid voor de ondernemer

26 juni 2019

Je bent ondernemer en je wilt financiële zekerheid. Hoe regel je dat en waar moet je aan denken? In dit artikel werken we alles voor je uit!

Er zijn drie scenario’s waar je rekening mee moet houden: 

 1. Financiële zekerheid bij het langleven risico, geld voor later
 2.  Financiële zekerheid bij het kort leven risico, geld voor jouw gezin
 3. Financiële zekerheid bij het rot leven risico, geld voor als je arbeidsongeschikt wordt.

We werken ze hier uit!

Het lang leven risico, geld voor later

In Nederland kennen we de drie pijlers. De AOW is de basis die is voor iedereen gelijk. Als je in Nederland gewoond of gewerkt hebt heb je recht op AOW. Voor alleenstaanden is dat ongeveer 15.000 per jaar voor gehuwden is het voor ieder €11.000 bruto per jaar.

Daar bovenop komen de pensioenen die je hebt opgebouwd bij een werkgever. Dat kan lang geleden zijn, maar in tegenstelling tot voedsel… pensioen bederft niet. Sterker nog … vaak worden de pensioenaanspraken geïndexeerd en worden ze dus gelijk gehouden met de prijsindex. Zodat de pensioenaanspraken niet in waarde verminderen.

Nu je ondernemer bent, zijn er een aantal manieren om pensioen op te bouwen. Dat kan via je eigen bedrijf. Het kan zijn dat je bedrijf veel waard is of veel waard wordt. Hier houden we graag rekening mee. Ook erfenissen of andere zaken waar er geld naar jou toekomt nemen we mee in de planning.

Natuurlijk kun je ook gewoon fiscaal gunstig sparen in een bancaire lijfrente. Er zijn veel soorten lijfrentes. Wij kiezen er een uit die bij je past. Hierbij houden we rekening met jouw risicoprofiel maar ook de kosten van de aanbieder. 

Vraag een gratis adviesgesprek aan

      

Het kort leven risico, geld voor jouw gezin

Het is natuurlijk verdrietig als één van de ouders in een gezin vroegtijdig overlijdt. Voor de achterblijvende partner en eventuele kinderen is het nog triester als daarna blijkt dat de financiën niet goed geregeld zijn. Kunt u de hypotheek blijven betalen? Kunnen de nabestaanden blijven leven zoals ze financieel gewend waren?

De basis is de ANW

De ANW is er voor iedereen. Het is een volksverzekering, maar er zijn wel spelregels waarmee je rekening moet houden. Je komt in aanmerking voor een ANW uitkering als: 

Financiële zekerheid

 • Je kinderen hebt onder de 18 jaar;
 • Je meer dan 45% arbeidsongeschikt bent;
 • Als je zwanger bent.

Voldoe je niet aan één van deze bovenstaande voorwaarden dan is er ook geen recht op ANW. De hoogte van de ANW is 70% van het minimumloon.

Tweede voorziening: Algemeen Nabestaandenpensioen 

Werkte de overleden ouder in loondienst?  Dan is kans groot dat deze deelnam aan een pensioenregeling. Een pensioenregeling bestaat vaak uit een ouderdomspensioen en een nabestaandenpensioen. 

Er zijn twee soorten nabestaandenpensioen:  

 1. een nabestaandenpensioen op risicobasis en  
 2. een nabestaandenpensioen op opbouwbasis.  

In gesprekken met onze relaties merken wij dat lang niet iedereen hiervan op de hoogte is. Het verschil tussen deze twee vormen van nabestaandenpensioen heeft aanzienlijke praktische gevolgen.  

Bij een nabestaandenpensioen op risicobasis vervalt het recht op uitkering aan de nabestaanden indien de werknemer niet meer aan de pensioenregeling deelneemt. De uitkering stopt dus als u bijvoorbeeld van baan verandert. Mocht de ouder komen te overlijden dan hebben de nabestaanden dus geen recht op pensioen dat bij de eerdere werkgever(s) is opgebouwd!   

Bij een nabestaandenpensioen op opbouwbasis behouden de nabestaanden wel het recht op het bij de eerdere werkgever opgebouwde pensioen 

Derde voorziening: de levensverzekering die je zelf hebt afgesloten. 

De laatste bron van inkomsten voor de nabestaanden kan de uitkering zijn op grond van door de ouders zelf afgesloten levensverzekering(en). Zorg dat je weet waar je aan toe bent “if the shit hits the fan”.

Ontstaat er een financieel tekort na overlijden van een van de partners? Dan is dit snel en goedkoop op te lossen. Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar tientjes per maand.

Het rot leven risico, geld voor als je arbeidsongeschikt wordt.

Je bent ondernemer en nooit ziek. Het lijkt net of ondernemers nooit tijd hebben om ziek te zijn. Toch komt het voor!

Het is dan zaak dat je weet waar je aan toe bent en er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden. Kijk eens naar een broodfonds of een AOV

AOV’s hebben de naam duur te zijn, maar ze zijn er in alle soorten en maten. Ook goedkope!

Er zijn een aantal variabelen die van invloed zijn op de prijs zoals:

 • De wachttijd;
 • De eindleeftijd (tot 60 verzekeren is goedkoper dan tot je 68ste);
 • De hoogte van het te verzekeren bedrag;
 • Indexatie of niet;
 • Beroepscriterium of het criterium passende arbeid.

Over het algemeen vergelijken we de producten op prijs en voorwaarden en met name deze laatste is wel een dingetje…, want wat verzeker je nou eigenlijk en nog belangrijker … wat niet?

Wij zorgen er voor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

[optin title=”Financiële zekerheid voor de ondernemer” border=”true” text=”Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op” buttontext=”Vraag gratis adviesgesprek aan” successMessage=”Message has been submitted successfully.” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2019/05/Marcel-met-Soof.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.