DGA pensioen, hoe zit dat nou?

6 mei 2019

DGA pensioen – hoeveel pensioen heb ik nodig?

Iedereen stelt deze vraag wel eens aan zichzelf, of je nu 23 of 58 bent, het blijft altijd lastig om in te schatten hoeveel pensioen je nodig hebt. De meeste mensen hebben nadat ze met pensioen zijn gegaan ook minder vaste lasten, kinderen zijn de deur uit, maar wel de tijd om te reizen of andere hobby’s. Hier is weer geld voor nodig.

Om toe te lichten hoe financial planning werkt, laten we graag zien aan de hand van een filmpje, klik hier om ‘Het emmerverhaal’ te bekijken. Maar hoeveel pensioen heb je nou precies verzameld? Moet ik nog geld opzij gaan zetten voor later? Hoe wil ik mijn nabestaanden achter laten? Om hier inzicht in te krijgen kun je heel makkelijk bij ons terecht!

DGA pensioen – wat heb ik?

Natuurlijk houden we ook rekening met wat je allemaal al hebt verzameld. Spaargeld, vastgoed, aandelen, inkomen van partner en bedrijfspanden horen daar allemaal bij. Nu is het natuurlijk lastig om inzicht te krijgen in alles wat je hebt en de waardeontwikkeling daarvan.

Wij helpen je daar graag mee!

Wij werken met speciale software waarin wij jou makkelijk en overzichtelijk kunnen laten zien hoeveel geld er nodig is om ook na je pensioen zorgeloos te blijven leven. Om dit makkelijk uit te leggen hebben we een filmpje gemaakt, die kun je hier zien.

“Als je niet weet waar je bent en je weet niet waar je naar toe loopt, loop je nooit verkeerd…”

Samen bepalen we eerst waar je staat, dan wat je doelen zijn. We zorgen dat jij je doelen haalt!Neem gratis en vrijblijvende advies

DGA pensioen – wat heb je al opgebouwd?

Als ondernemer is de kans groot dat je al wat gespaard hebt in de vorm van pensioenen bij eerdere werkgevers, lijfrentes of pensioen in eigen beheer.

Lijfrentes

Bij lijfrentes tel je de gespaarde sommen bij elkaar op en deelt dat door 21. Dan heb je de jaarlijkse uitkering die je levenslang zou kunnen  krijgen. Korter uitkeren kan natuurlijk ook, maar nooit korter dan vijf jaar. De factor 21 is sterk afhankelijk van de rente.

Pensioen “in eigen beheer”

Als je pensioen aan het opbouwen was in eigen beheer is dat gestopt per 1 april 2017.

Wat zijn de gevolgen hiervan en wat kun jij het beste doen? Hieronder leggen we alles uit over de nieuwe regeling en jouw mogelijkheden!

Verschil PEB en nieuwe situatie?

In de afgelopen jaren heeft de overheid al verschillende regels gesteld aan het pensioen in eigen beheer. Op deze manier is het voor alle betrokken partijen erg onoverzichtelijk en onaantrekkelijk geworden. Er was niet meer duidelijk welke waarde het pensioen precies bedroeg of hoeveel de DGA per jaar voor zichzelf mocht reserveren. Na 1 januari 2017 zijn er drie opties om voor te kiezen. Deze drie opties kunnen alle drie de best passende voor jouw zijn!

Pensioen in eigen beheer afkopen

De eerste keuze is de afkoop van het DGA pensioen in eigen beheer. Op deze manier komt het tot nu toe gereserveerde bedrag vrij, tegen betaling van het belastingtarief (52%). Nu is het zo dat de overheid graag wil dat iedere DGA met eigen beheer dit zo snel mogelijk gaat afkopen, zodat het eigen beheer zo snel mogelijk verdwijnt en de belastinggelden snel binnen komen. Om de DGA’s te stimuleren tot afkoop heeft de regering een driejarige korting ingesteld. In 2017 is de belastingkorting op het afkopen vastgesteld op 34.5%. In de jaren na 2017 zal dit dalen naar 25% in 2018 en 19,5% in 2019.

DGA pensioen

Spaarvariant eigen beheer – Oudedagsvoorziening (ODV)

Naast het afkopen van het DGA pensioen in eigen beheer kun je als DGA ook ervoor kiezen om je pensioen in eigen beheer om te zetten naar een spaarvariant (ODV). De pensioenvoorziening wordt op die manier omgezet naar een fiscale reservering voor het pensioen. Tegen de tijd dat je dan met pensioen gaat, moet de reservering omgezet worden in een uitkering. Tot die tijd wordt de huidige waarde ieder jaar opgehoogd met een nader te bepalen marktrente. Dit is een goede oplossing voor de DGA’s die wel een bedrag gereserveerd hebben, maar niet in staat zijn om dit ineens uit de onderneming te halen. Over deze variant kun je meer lezen in een ander artikel, klik hier om die te lezen. Een ander voordeel is dat de dividendklem komt te vervallen.

Pensioen in eigen beheer aanhouden

Als laatste optie is er de mogelijkheid om het DGA pensioen in eigen beheer aan te houden. Dit houdt in dat er niet meer opgebouwd wordt, maar dat de huidige reservering wordt gerespecteerd. Uiteindelijk zal deze dan worden uitgekeerd op pensioenleeftijd. Voor veel DGA’s zal dit een  aantrekkelijke optie kunnen zijn, omdat er niet gelijk afgerekend hoeft te worden. Is er niet voldoende geld binnen de BV dan is het pensioen ”niet voor verwezenlijking vatbaar”. En komt geen navordering van de fiscus. Nadeel is wel dat de dividendklem blijft en dat de begrippen commerciële en fiscale waardering blijven bestaan net zoals de jaarlijks terugkerende actuariële berekening.

Wat is voor mij nu de beste optie?

Dat is een vraag waar veel DGA’s nu mee blijven zitten. Alle drie opties hebben zo zijn voor- en nadelen, maar de financiële gevolgen kunnen veel van elkaar verschillen. Zo is de belastingkorting bij de eerste optie erg aantrekkelijk, maar moet er ook rekening worden gehouden met het feit dat er na uitkering voortaan gewoon belast gaat worden in box 3. Dit kan dus alsnog nadelig uitpakken. Aan de andere kant kan de DGA geen dividend uitkeren als het pensioen in eigen beheer blijft staan. Het blijft dus wel een lastige keuze om deze zelf te maken. Wel is duidelijk dat er voor iedere DGA een goede optie tussen zit. Om nu toch een goede keuze te maken is het verstandig om advies op te vragen voordat je een beslissing gaat maken.

Ook nieuwsgierig geworden naar wat je precies hebt en later wil hebben of de beste optie voor jouw pensioen in eigen beheer? Voor meer informatie kun je naar de DGA pagina op onze website gaan, of neem contact met ons op via 088 9000 900 of klik hier om naar de contact pagina te gaan.

Het kennismakingsgesprek voeren we geheel vrijblijvend.

[optin title=”Meer informatie over wat wij voor je kunnen doen?” border=”true” text=”Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!” buttontext=”Verstuur” leadlist=”72424″ successMessage=”Uw bericht is verzonden!” errorMessage=”Mislukt. Probeer het nog eens opnieuw.” invalidEmailMessage=”Uw e-mailadres is niet correct. ” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2016/12/36363104_ml.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false” id=”13837″]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.