De dingen die u niet wist over DGA en echtscheiding

16 september 2019

De dingen die je niet wist over DGA en echtscheiding

Scheiden is een ingrijpende beslissing en een dure procedure, waarbij jouw spullen en die van jouw (ex)partner verdeeld worden. Zaken waar je rekening mee moet houden zijn jullie kinderen, het huis, alimentatiegeld, overige bezittingen en het pensioen.

Dga en echtscheiding is een lang en ingewikkeld proces van zaken regelen en afhandelen. Dit kost veel tijd, stress en geld, vooral als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen. De kans is groot dat pensioen niet het eerste is waar je aan denkt bij scheiden, maar het is wel belangrijk dat het goed geregeld wordt.

50% van je pensioen kwijt bij scheiden?

Het kan zomaar als je geen rekening houdt met de pensioenrechten die jij en jouw partner hebben. Het probleem hierbij is ook nog dat je het niet direct merkt. De verdeling van pensioenrechten vinden pas plaats op het moment dat je daadwerkelijk met pensioen gaat. Hieronder vertel ik je meer over de dingen die je nog niet wist over DGA en echtscheiding.

Lees meer over pensioen van de DGA

[optin title=”Meer weten over DGA en echtscheiding?” border=”true” text=”Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op” buttontext=”Vraag een gratis gesprek aan” successMessage=”Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze dienstverlening! Wij hebben van pensioen ons vak gemaakt. Graag komen wij op jouw vraag terug! ” errorMessage=”Oeps! Jouw bericht is niet goed verzonden, probeer het later nog eens.” invalidEmailMessage=”Oeps! Het lijkt erop dat jouw emailadres niet klopt … ” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2017/05/negative-space-macbook-wooden-desk.jpg” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false”]

Ouderdomspensioen

Je ouderdomspensioen bouw je op via je (ex)werkgever, door te sparen in bijvoorbeeld een lijfrente of door te beleggen. Het ouderdomspensioen expireert als je de pensioenleeftijd bereikt. Dit kan tegenwoordig 65 of 67 jaar oud zijn. 

Bij een echtscheiding hebben jij en je ex-partner volgens de Wet verevening pensioenrechten allebei recht op een deel van elkaars pensioen. Het gaat dan om het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Voor het Nederlands recht maakt het niet uit of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. 

Daarnaast is het wel mogelijk om via een echtscheidingsconvenant vast te leggen dat je afstand doet van elkaars ouderdomspensioen. Voor de DGA  is het veelal handig om een echtscheidingsconvenant te hanteren bij het aangaan van een huwelijk. Hierdoor wordt DGA en echtscheiding niet erger dan het al is…

Pensioen in eigen beheer

Vanuit de pensioenpraktijk kan er niet vaak genoeg gehamerd worden op de gevaren van pensioen in eigen beheer en de gevolgen ervan in verband met de DGA en echtscheiding . Trend of niet, de cijfers liegen er niet om en inmiddels wordt 1 op de 2 relaties beëindigd. Voor de DGA die zijn pensioen in eigen beheer opbouwt kan dat nogal wat consequenties hebben. In – nog teveel – gevallen is er binnen de bv wel een toezegging, maar feitelijk wordt er  geen echte reserve opgebouwd. Zelfs al is die reserve er wel, dan is deze meestal ontoereikend en op fiscale grondslagen berekend.

Pensioen in eigen beheer stopt, wat nu?

DGA en echtscheiding

Onderbrengen bij professionele verzekeraar

Bij scheiding heeft de (ex-)partner recht op de helft (over de “huwelijkse” periode) van de opgebouwde ouderdomspensioenrechten. Als er tevens een nabestaandenpensioen is toegezegd op opbouwbasis, dan heeft die (ex-)partner daar het volledige recht  op. Het meest vervelende moet echter dan nog komen; Al die rechten tezamen moeten buiten de BV, bij een professionele verzekeraar worden ondergebracht. Dat betekent dat die rechten tegen een commercieel tarief worden berekend en gelijk afgestort dienen te worden……

Verplichting afstorten

Het gevolg daarvan is dat er een hoger bedrag dient te worden afgedragen aan de verzekeraar, dan binnen de BV mee gerekend en dat loopt al snel behoorlijk op. Het kan zelfs zover gaan dat het af te storten bedrag jouw totale pensioenvoorziening overstijgt! Let wel dat deze afstortverplichting dusdanig beschermd is, dat je zelfs verplicht kunt worden om een lening af te sluiten om de afstorting te kunnen voldoen. Enkel wanneer je kunt aantonen dat faillissement het directe gevolg is van de genoemde verplichting hoef je (vooralsnog) niet daaraan te voldoen. De plicht blijft echter wel rusten op de BV en zodra er wel weer een afstortmogelijkheid is, dan dient de BV daaraan te voldoen.

Let op prijsindexatie bij DGA en echtscheiding

Het eerste belang voor PensioenVizier is het belang van de klant. Dit belang kan verschillende invalshoeken hebben bijvoorbeeld:
inzicht in alle regelingen, overzicht en samenhang tussen de fiscaliteiten, vermogensbeheer en verzekerde zaken, voordeel in prijs en persoonlijke begeleiding. Let op pensioenindexatie bij echtscheiding.

Lees meer…

Relaties vertellen hun ervaring met PensioenVizier

Referenties

Het eerste belang voor PensioenVizier is het belang van de klant. Dit belang kan verschillende invalshoeken hebben bijvoorbeeld:
inzicht in alle regelingen, overzicht en samenhang tussen de fiscaliteiten, vermogensbeheer en verzekerde zaken, voordeel in prijs en persoonlijke begeleiding. Onze relaties delen hun ervaring met de diensten van PensioenVizier.

Lees meer…

Waarom is het nou handig om gebruik te maken van een onafhankelijke financieel adviseur? Wij hebben zeven redenen opgesteld om te kiezen voor een onafhankelijke financieel adviseur. De eerste reden is om jouw gezin te beschermen! 

Weet jij wat er gebeurt met de financiële situatie van jouw gezin als jij komt te overlijden? Kunnen ze dan nog wel de rekeningen betalen? Een onafhankelijke financieel adviseur, zoals PensioenVizier kan jou adviseren over de verschillende mogelijkheden. Wil je de andere zes redenen ook weten? Lees dan ons artikel “7 redenen om voor een onafhankelijke financieel adviseur te kiezen

[optin title=”DGA en echtscheiding ook op jou van toepassing?” text=”Neem dan contact met ons op! Wij geven je meer informatie over de DGA en echtscheiding!” buttontext=”Gratis gesprek” successMessage=”Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze dienstverlening! Wij hebben van pensioen ons vak gemaakt. Graag komen wij op jouw vraag terug! ” errorMessage=”Oeps! Jouw bericht is niet goed verzonden, probeer het later nog eens.” invalidEmailMessage=”Oeps! Het lijkt erop dat jouw e-mailadres niet klopt … ” border=”false” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2017/05/negative-space-designer-desk-accessories-notepad-jeff-sheldon.jpg”]

Wil je ook dat wij jouw zorgen op het gebied van DGA en echtscheiding wegnemen? Neem dan gerust contact met ons op, om de verschillende mogelijkheden door te spreken. Je kunt ons bereiken tijdens kantooruren via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina, dan nemen wij contact met je op.

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig op onze kosten is?

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.