Beleggingsrisico

23 mei 2019

Risico en beleggen zijn altijd met elkaar verbonden. Bij beleggen staat de uitkomst nooit van te voren vast en de kans (hoe klein ook) is aanwezig dat de inleg verloren gaat. Veel van de ondernemers die ik spreek zijn erg gecharmeerd van investeren in vastgoed.

Normaal gesproken is het aannemelijk dat beleggingen waarvan hoog rendement wordt verwacht, een hoog beleggingsrisico met zich meebrengt. Omgekeerd is dat net zo; wil je een laag risico bij jouw beleggingen, dan zal het rendement niet hoog uitvallen.

Als het om geld gaat zijn er eigenlijk altijd risico’s. Wanneer jij je geld wegstopt in je oude sok bestaat de kans dat je juist de sok met inhoud verliest. En als je spaart, ontvang je altijd rente, maar het uiteindelijke resultaat kan erg laag uitvallen door inflatie en (eventueel) vermogensrendementsheffing.

Kijk ook eens naar de kosten van beleggen. Deze kunnen een grote invloed hebben op het uiteindelijke resultaat.

neem contact met me op zonder risico 🙂

De eerste stap

Dit is de vraag of je wel moet beleggen! Vraag jezelf het volgende af:

– kan je tegen de waardewisselingen van jouw vermogen? Nee, niet beleggen!

– wellicht heb je ruim voldoende vermogen voor later, dan is beleggen niet nodig.

Beleggingsrisico

  • Marktrisico: risico dat beleggingen minder waard worden door de meest algemene economische situatie;
  • Renterisico: als de marktrente stijgt kan de waarde van uw beleggingen dalen;
  • Liquiditeitsrisico: de beleggingen kunnen nauwelijks verhandeld worden;
  • Kredietrisico: de onderneming waarin u belegt kan niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoen of failliet gaat zijn uw beleggingen niets meer waard;
  • Valutarisico: het risico dat u loopt wanneer u in het buitenland belegt en de betreffende valuta daalt ten opzichte van de euro.

beleggingsrisico

Beleggingsrisico beperken

Het is belangrijk om goed voorbereid te beginnen met beleggen. Het is mogelijk om zelf invloed uit te oefenen op de risico’s die u loopt. Voordat u start met beleggen is het verstandig om vast te stellen met welke doelstellingen en verwachtingen er belegd wordt.U moet zich bewust zijn van de risico’s die u wilt lopen en de periode waarin u uw geld kunt missen. Het motief om te beleggen is eveneens belangrijk : belegt u om meer inkomen te genereren of wilt u een extra potje hebben voor later?

Spreiden, spreiden en spreiden

Spreiden van beleggingen is belangrijk omdat u op deze manier het beleggingsrisico van beleggen zoveel mogelijk ontloopt. We kennen een aantal manieren van spreiden.

Spreiden in tijd

Niet alles in een keer inleggen, maar iedere maand een vast bedrag is beter. Zo koopt u in dure tijden weinig aandelen in, maar in goedkope tijden juist veel. Zo creëert u een gemiddelde inkoopprijs.

Spreiden in regio

Investeer niet alleen in Europa maar ok in de Verenigde Staten en het verre oosten. Als het slecht gaat in het verre oosten gaat het misschien goed in Europa en andersom.

Spreiden in branche

Beleg niet in één branche maar combineer verschillende branches.   

Het is natuurlijk ook de vraag of je binnen of buiten de BV moet gaan beleggen.

[optin title=”Beleggingsrisico’s” text=”Wilt u meer weten over de risico’s die u kunt lopen? Neem contact op!” buttontext=”Vraag een gratis gesprek aan” successMessage=”Bedankt voor uw bericht. Wij nemen spoedig contact met u op” errorMessage=”Failed to send your message. Please try later.” invalidEmailMessage=”Your email address does not appear valid.” border=”true” collectfirstname=”false” collectlastname=”true” collectphone=”true” collectcompany=”false” image=”http://oud.pensioenvizier.nl/wp-content/uploads/2018/01/1080163_xl.jpg”]

Published by

Marcel Wallage

Financieel planner, auteur van het boek "denk niet aan je pensioen". Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen om mij heen en verzamel ik mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.